Ekomarine AB ställer om verksamheten

Ekomarine är marknadsledande i Sverige på miljövänliga bottenfärger tack vare deras produkt Neptune Formula.. Det är också ett utvecklingsföretag med syfte att skapa miljövänliga färger för alla marina miljöer. Nu väljer företaget att satsa på utveckling och forskning snarare än försäljning av båtfärger. Det betyder att Neptune Formula inte längre kommer att tillverkas.


Foto:

Den 6 oktober meddelade Ekomarine AB att de slutar med tillverkningen av Neptune Formula och omorganiserar hela sin verksamhet. Det betyder att all personal är uppsagd och att båtfärgen snart inte kommer att finnas till försäljning. Såvida inte patentet säljs till någon färgtillverkare inom den närmaste framtiden.
Utveckling
Sedan år 2002 har företaget Ekomarine utvecklat miljövänliga bottenfärger för marina miljöer. Målet har varit att utveckla helt miljöneutrala alternativ, både för privat- och företagsmarknaden. Utvecklingen har varit stadig för företaget och forskningen har varit intensiv. Bland annat har forskningsresultaten lett till produkten Neptune Formula, den första helt giftfria bottenfärgen på marknaden. Så sent som förra vintern rapporterades att företaget fått viktiga patent i flera länder för produkten, en produkt ämnad för båtar som färdas i insjövatten och Österjön. Särskilt lyckat ansågs patentframgångarna i USA vara, ett patent som sågs som en början på etablering på den amerikanska marknaden.
Framgång
Många på båtmarknaden, och många båtägare, har stett Neptune Formula som framtidens melodi. Trots inledande problem med hållbarhet och funktion, har konceptet stadigt utvecklas till en pålitlig och miljövänlig produkt. Det gäller både vidhäftning och motstånd mot alger. Den har kort och gott blivit en av färgerna att räkna med i valet av ny bottenfärg. Detta trots att priset varit något dyrare, och att en speciell primer, grundfärg, krävst för att få färgen att hålla. Bland annat har Resarö Marina haft som krav att de båtar som ska vinterförvaras på marinan också varit målade med just detta koncept
Stor förändring
Nu verkar bottenfärgsproduktionen av Neptune Formula ha kommit till vägs ände. Verksamheten för utveckling, där företagets egentliga intresse finns, kan inte finansieras av försäljningen av båtfärgen. Företaget låter därför meddela att de säger upp all idag befintlig personal och kommer i framtiden att satsa enkom på forskning och utveckling. Samtliga medarbetare på företaget sägs därmed också upp, på grund av uppkommen arbetsbrist. Så utvecklingen går vidare och företaget har inte legat på latsidan. Sommaren 2011 har ägnats åt att genomföra tester på andra produkter under utveckling, och det verkar som om det finns än bättre alternativ än den såldas produkten. Fokus kommer därför att ligga i dessa alternativ som framkommit.
Påverkar båtägare
De som drabbas mest av omläggningen kan vara de båtägare som i år valt det miljövänliga alterantivet Neptune Formula som bottenfär för sin båt. Diskussioner förs dock åtminstone inom företaget om att sälja det patent på det som Neptune Formula unikt. Förhoppningsvis kommer därmed färgen att finnas kvar på marknaden ändå, men då tillverkad av ett annat företag.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *