Boknyheter till höstens ruskväder

Hösten är böckernas stora tid. Då är det dags att kura ihop i höstrusket och drömma sig bort till äventyr skrivna av andra. Båten får ligga på land och vänta till nästa säsong. Här är en del av de nyheter med båttema som väntar på sina läsare under höstmörkret.
Vildmarkshav
I boken Vildmarkshav får läsaren ta del av ett pars makalösa seglingsäventyr jorden runt. Under hela 26 år har Deborah Shapiro och Rolf Bjelke seglat segelbåten Northern Light til polområdenas vidsträckta och orörda natur. I boken ges en personlig vinkel på hur dessa miljöer upplevs i all sin skönhet, samtidigt som också människans negativa påverkan tränger sig på. Det är ett angeläget ämne, skrivet med stor passion. Till det finns en mängd vackra och förunderliga bilder i boken som förför och berör. Boken Vildmarkshav är skriven av de båda resenärerna och ges ut av förlaget Nordstedts.
Den omöjliga resan
Den omöjliga isresan – med Ariel IV genom Nordvästpassagen är boken om den första svenska segelbåten som gick den resan. Hon avseglade från Råå i Helsingborg, via Norge, Shetlandsöarna och Färöarna för att sedan runda Grönlands södra udde vidare mort Nordvästpassagen. Boken är skriven av Eric Boye och Birgitta Boye-Feudenthal och är ett fascinerande tidsdokument över en unik resa.
Praktiska handböcker
Lite mer praktisk är de nya exemplaren av Kursbok och Övningsbok för kustskepparintyg. Böckerna ges ut av Sjösportskolan Långedrag och här finns en mängd övningar liksom ett övningsprovför den som läser för Förarintyg och Kustskepparintyg på östkusten respektive västkusten. Böckerna är skapade för att matcha varandra och är skrivna av Johan Tengström och Nina Nordström. Ännu en nyhet är boken VHF Ombord, kurslitteratur för dig som vill ta SRC. I boken finns all information som krävs för att kunna ta ett VHF-certifikat. Den passar både i kursplanen för kurser som för den som själv vill läsa in kunskaperna. Boken ges liksom övningsböckerna för kustskepparintygen ut av Sjösportskolan Långedrag. En av författaren är dessutom densamma – Nina Nordström. VHF-boken har hon skrivit tillsammans med Ella-Maj Sandström.
Segla i Grekland
Vem längtar inte efter en härlig seglingssemester i den grekiska övärlden? Boken med just det namnet – Topp 10, Grekiska övärlden – har nyligen givits ut av Reseförlaget. Här gås öarna igenom bit för bit och alla smultronställen. Spännande utgrävningsplatser, antika sevärdheter, förunderliga stränder och otroliga byggnader – här hittar du dem, enkelt och samlat i en enda bok. Perfekt för dig som verkligen vill uppleva det bästa av seglingen i Grekland nästa sommar.
För barnen
Bland barnböckerna finns också en hel del att hämta för den som är båtintresserad. Martin Olczak har bland annat skrivit en bok för barn mellan sex och nio år som heter Vålnader på Vasaskeppet. Boken handlar om Jack som med hjälp av Betty och Rubik söker sina föräldrar och får uppleva ett spännande äventyr med mytiska inslag. Boken ges ut av Rabén och Sjögren.