Uppköp ger hopp för Najadvarvet

Nord West Yachts, i samarbete med ett par andra Orustbaserade båtföretag, har meddelat att de kommer lägga ett bud för uppköp av Najadvarvet. Det innebär hopp för varvet, som för en månad sedan gick i konkurs. Men Nord West Yachts med anhang är inte ensamma. I kulisserna finns en budgivare till.


Foto:

Som vi tidigare skrivit ansöktes Najadvarvet i konkurs av företagets ledning den 9 augusti i år. Konkursansökan godtogs av tingsrätten och sedan dess har konkursboet letat efter möjligheter framåt. Nu verkar en sådan lösning ha hittats.

Rekonstruktion
Lösningen på den prekära situation som har uppstått är att någon annan part kliver in och tar över driften av verksamheten. Det skulle innebära en rekonstruktion. En konkurs i sig behöver därmed inte betyda slutet för en verksamhet. Den kan drivas vidare i ny regi. För Najadvarvets del verkar lösningen ligga hos ett konsortium runt den famösa båttillverkaren Nord West Yachts. Totalt handlar det om tre olika företag i regionen. De har visat vilja att ta över verksamheten och avser att lägga ett bud på verksamheten.

Nära till hands
Nord West Yachts är ett mycket välrenommerat båtvarv med bas på Vindön, inte långt ifrån Najadvarvets bas. De har just nu medvind i seglen och har de senaste året levererat 37 stycken motorbåtar av högsta kvalitet. Nu ser vD Benny Martinsson, tillika grundaren av Nord West Yachts, fram emot att även bege sig in i seglingsbranschen. Han känner till verksamheten på Najadvarvet väl, inte minst tack vare deras status som näst intill varvsgrannar. Han har också kunnat följa utvecklingen, och för Benny verkar valet enkelt. Här finns förutsättningar att återta positionen som en av världens bästa segelbåtstillverkare.

Bra utveckling
Najadvarvets nedåtgående kurva började som ett stort kliv framåt. Men när börsoron startade år 2008 fick företaget stora problem, problem som de inte kunde ta sig ur, trots senare tidens satsningar. Något ifrågasättande av kunnande eller kvalitet har det inte varit frågan om. Det har snarare handlat om felsatsningar på det ekonomiska planet. Till skillnad från Najadvarvet, som dragits med stora förluster sedan den stora expansionen i början av 2000-talet, är Nord West ett företag som går med vinst. Det är de ganska ensamma om i båtbranschen för tillfället. Deras verksamhet med motorbåtar av lyxmodell verkar gå hem, oavsett börskriser.

Hur blir det
Hur det kommer att gå för Najadvarvet är det än så länge ingen som vet. Konstortiet med bas på Orust är inte ensamma om att ge ett bud på verksamheten. Det finns en annan aktör med i spelet också. Vilket företag det är, har inte avslöjats, men det finns uppgifter som talar om ett engelsk bolag. För konkursförvaltaren är det därmed bråda tider och en lösning förväntas presenteras inom kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *