Comeback för Ryds Båtar

Efter att Ryds Båtar gick i konkurs för några månader sedan har det spekulerats friskt om vad som skulle hända med företaget. Bland annat har det florerat rykten om att ett kinesiskt konsortium visat intresse och att tillverkningen skulle flyttas till Finland. Men under måndagen denna vecka meddelade Ryds att företaget fått nya ägare och kommer att behålla verksamheten i Sverige.


Foto:

Fortsätter på hemmaplan
Ryds Båtindustri AB har länge varit en av de största aktörerna på den skandinaviska marknaden för fritidsbåtar – och mottog så sent som i april i år Svenska Båtunionens prestigefyllda pris ”MiljöBästaBåt 2012” för sin Ryds Future Line F528. Inte långt därefter gick dock företaget i konkurs, och sedan dess har många undrat vad som skulle ske härnäst. Bland annat har det spekulerats om att ett kinesiskt storkonsortium skulle ta över verksamheten. Men nu står det alltså klart att företaget har fått nya svenska ägare och stannar kvar på hemmaplan.

Ryds Båtar AB återuppstår i sin gamla skepnad och kommer att fortsätta tillverka båtar i sina tidigare lokaler i småländska Ryd. Förhoppningen är att tillverkningen ska kunna återupptas redan under sista kvartalet 2012. De nya ägarna är de tidigare anställda Jonas Lundegård, Håkan Rillner och Jörgen Pålsson, samt Christer Johansson och företagets tidigare VD, Tom Kühne, som också kommer att bli VD för det nya Ryds Båtar AB.

Förvärvet gjordes möjligt tack vare ett gott samarbete med ALMI Företagspartner i Kronobergs län, den lokala Sparbanken Eken, samt Tingsryds Kommun. Och just nu är de nya ägarna i full färd med att återuppbygga företaget och nyanställningar kommer att ske vartefter de olika delarna av verksamheten kommer igång. Leverantörer och återförsäljare ska också kontaktas inom en snar framtid.

”Det känns otroligt skönt att kunna fortsätta tillverka båtar i Ryd. Vi verkar på en tuff marknad där uthållighet och långsiktighet är viktigt och vi har byggt vår affärsplan baserat på detta. Jag vet att vi med vår långa båtbyggartradition, som finns på orten, har vi unika möjligheter att vara en stor aktör i Norden. Vi ser verkligen fram emot att komma igång och jobba med våra kunder och leverantörer snarast” säger Tom Kühne i ett pressmeddelande.

Taggar: ,