Sveriges farligaste grund

Vi har tidigare skrivit om Transportstyrelsens tävling ”Ökända grund” som avslutas den sista september. Utifrån de tips som har inkommit från allmänheten, försäkringsbolag och varv har Transportstyrelsen nu gjort en preliminär lista över Sveriges farligaste grund. Här är värstingarna du ska se upp för!


Foto:

Psykologin en viktig faktor
Även om grunden är utprickade på sjökorten är det trots allt många som går på dem, vilket till stor del har psykologiska orsaker. ”Vi hoppas kunna urskilja en del typmisstag och hur folk tänker när de går på grund”, sade Jonas Ekblad på Transportstyrelsen i en intervju med tidningen ”Vi Båtägare”. Han påpekar särskilt två vanliga navigeringsmisstag som han kallar ”mitt emellan” och ”breda vägen”. ”Mitt emellan” innebär att man av ren gammal vana styr mellan två prickar. Är då grundet utmärkt med en röd prick och ett väderstrecksmärke, som visar att grundet ligger mitt emellan dessa två märken, så går det ju inte så bra om man styr mitt emellan dem. ”Breda vägen” innebär att skepparen av gammal vana väljer att köra förbi en grön prick på sjökortet via den bredaste vattenvägen, vilket inte nödvändigtvis är den rätta vägen. Ofta sker också grundstötningarna i närheten av hemmahamnen, mycket tack vare att uppmärksamheten börjar sina när man närmar sig fastlandet och man har annat i tankarna.

Här är Sveriges mest ökända grund enligt Transportverkets preliminära lista:

Bosögrundet – märkt med en röd prick och ett sydmärke på sjökortet – ligger i Askrikefjärden, norr om Lidingö. Kör inte mellan prickarna! Grynnan ligger endast 70 cm under vattenytan.

Borghålet – märkt med ett nordmärke på sjökortet – ligger till norr om farleden utanför Grindas nordkust i Stockholms skärgård. Se till att runda pricken på rätt sida!

Svinbådan – tidigare märkt med en fyr och en röd prick på sjökortet, nu utmärkt med två väderstrecksmärken – ligger mellan den skånska kusten och fyren Svinbådan. Kör inte mellan prickarna – grundet ligger bara några decimeter under vattenytan.

Marviken – märkt som flera separata grund på sjökortet – men är i själva verket en sammanhängande 100 meter lång vall som döljer sig endast 30 cm under vattenytan. Vallen är en förlängning av den landtunga som sticker ut i havet strax utanför kraftvärmeverket i Marviken.

Bälögat – utmärkt med en röd prick på sjökortet – ligger i sundet vid Bälögat precis vid inloppet från Koljafjärden. Typiskt grund där många gör ”Bredaste vägen”-misstaget. Se till att runda pricken på rätt sida!

Risö – grundet finns med på sjökortet, men är omärkt – ligger i S:t Annas skärgård, precis vid inloppet till Risö gästhamn. Här går många på grund till följd av minskad uppmärksamhet när de börjar närma sig land. Så om du är i krokarna, se till att komma ihåg att det finns ett grund här!

Det går fortfarande att lämna tips om farliga grund på: www.okandagrund.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *