Den unge, den gamle och havet – ny bok av Sven Yrvind

Under hösten kommer Norstedts att släppa en ny bok av Sven Yrvind – ”Den unge, den gamle och havet”, som handlar om två omaka individers strapatsrika seglats från Sverige till Florida – i en Vega. Och det är inte så svårt att lista ut var Yrvind har fått inspirationen till bokens titel ifrån.


När den legendariske långfärdsseglaren Sven Yrvind närmar sig sjuttioårsdagen får han plötsligt ett samtal från en oerfaren nittonåring, som ber om råd inför en långseglats. Istället för att avråda, blir Sven inspirerad och det hela slutar det med att de kommer överens om att göra seglatsen tillsammans.

Under resans gång får de kämpa mot allt från naturens makter till byråkrater och efter en lång och händelserik seglats fylld av sönderblåsta segel, båtläckage och en halvt pensionerad motor, kan de äntligen fira landstigningen i Florida.

Efter att ha spenderat vintern i Florida och Bahamas styr den nu 20-årige Thomas Grahn ensam båten hem till Sverige igen och blir därmed landets yngste ensamseglare.

Sven Yrvind får ta mycket kritik för sitt beslut att segla med en oerfaren yngling i en Vega. Kritiken följdes av en intressant debatt.

I boken ”Den unge, den gamle och havet” får vi följa det omaka parets unika resa ända från det första telefonsamtalet tills de stiger i land i Florida.

Sven Yrvind är både designer, båtbyggare och seglare. Efter Florida-seglatsen med Vegan har Sven Yrvind redan hunnit med att segla en egenkonstruerad 15-fotare från Irland till Florida. Just nu bygger han på en tiofotare, som planen är att han ska segla jorden runt non-stop med.

Thomas Grahn, har både vuxit till sig och hunnit med några egna långseglingar efter strapatsen i Vegan. I juni 2012 blev han dessutom legitimerad ortopedingenjör vid universitetet i Jönköping.

Releasedatum för ”Den unge, den gamle och havet” är ännu inte satt, men boken har recensionsdag den 22 augusti och kommer att ges ut av Norstedts förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *