Tre svenska VM-guld i båtracing – på en helg!

Det blev en riktig guldfest för svensk båtracing i helgen – med hela tre VM-vinster. Två av dem stod Eriks Stark för, dels tillsammans med Roland Sjögren i Thundercat, dels på egen hand i F2. Det tredje VM-guldet kammade Anton Wigarthsson hem i GT30 efter tre raka heatsegrar.

Två VM-guld för Erik Stark
När VM i Thundercat gick av stapeln i norska Grimstad i helgen var det första gången Erik Stark och Roland Sjögren tävlade tillsammans, men samarbetet fungerade perfekt och Sjögren bevisade vilken skicklig förare han är. Efter en tät kamp tog duon hem guldet och lämnade silverplatsen åt engelsmannen James Tapp. VM-bronset gick till svenskarna Mårten Levin och Stellan Persson.

Erik Stark lyckades även säkra VM-guldet i F2 efter en kanonstart och fritt vatten ända in i mål. Ett race återstår fortfarande, men efter en andraplats och två segrar i VM-serien är guldet redan klappat och klart för Stark. I helgens race gick andraplatsen till Johan Österberg och österrikaren Rupp Temper hamnade på tredjeplats. Totalt inför det sista VM-racet ligger Erik Stark säkert på 55 poäng, Johan Östberg på andra plats med 33 poäng och norrmannen Pål Virik Nilsen på tredje plats med 25 poäng.

Från Europamästare till Världsmästare
Förra året blev Anton Wigarthsson Europamästare i GT30 och i år blev det VM-guld för det 18-åriga stjärnskottet från NFB racing i Kil. VM-tävlingarna gick i finska Förby och förutom Wigarthsson deltog även Christoffer Larsson från samma klubb. Även han gick ut starkt till en början men tvingades dessvärre bryta på grund av en trasig propeller till följd av en kollision under första heatet.

Wigarthsson å andra sidan lyckades vinna det första heatet, trots att de stora vågorna nära på fick honom att krascha. ”Det var extremt nära att jag gick i kull med båten. Det var stora vågor på sjön och båten nästan dök i vattnet. Jag trodde det var kört men den rätade upp sig. Jag förlorade lite tid men lyckades ändå vinna heatet”, sa han till Värmlands Folkblad. Det tredje heatet blev avgörande och efter en perfekt start lyckades värmlänningen hålla täten genom hela racet och gick i mål hela 20 sekunder före polacken Marcin Szymczyk. Därmed var VM-guldet säkrat och Anton kunde avstå från det sista heatet. Silvermedaljen gick också till Sverige via den tidigare Världsmästaren Douglas Matton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *