Det Sista Stora Äventyret – en TV-serie om kvinnlig seglarkraft

Företaget SCA, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, bestämde sig tidigt för att de ville ha en helt kvinnlig besättning på sin VOR-båt, men det var ett både banbrytande och kontroversiellt beslut. Tidigare har nämligen teamen i Volvo Ocean Race näst intill uteslutande bestått av män, med några få undantag. Så detta är verkligen ett sätt för kvinnliga seglare att visa framfötterna och bevisa att de hör hemma i tävlingen lika väl som sina manliga kollegor.

Cirka tjugo kvinnliga kandidater har genomgått träning och utbildning i Puerto Calero på Lanzarote under de senaste månaderna. Och det är riktigt proffsiga och starka seglartjejer som blivit uttagna så här långt – Carolijn Brouwer, Nederländerna, Sam Davies, Storbritannien, Annie Lush, Storbritannien, samt Sophie Ciscek och Liz Wardley från Australien.

Alla coacher – Brad Jackson, Joca Signorini, Casey Smith, (nyligen bortgångne Magnus Olsson) och Martin Strömberg – är dessutom luttrade seglarveteraner med god erfarenhet från Volvo Ocean Race och andra havskappseglingar, vilket ger tjejerna alla förutsättningar för att lyckas. Men VOR är trots allt ett av världens mest krävande sportevenemang och även om de nya båtarna konstruerats med en kvinnlig besättning i åtanke, så är det fortfarande en tung båt som ska seglas. Dessutom ofta i odrägliga väderförhållanden och under nio månader i sträck, så visst är det en tuff utmaning som väntar. Tjejerna kommer dock att få ha två extra personer i besättningen jämfört med de manliga lagen.

Strix TV-team kommer att dokumentera tjejernas tuffa utmaningar genom hela processen och resultatet kommer så småningom att bli TV-serien ”The Last Big Adventure”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *