En legendar har seglat vidare

Natten till i onsdags förra veckan drabbades den omtyckta seglingslegendaren Magnus ”Mange” Olsson av en stroke. Sedan dess har han vårdats på sjukhus på Lanzarote, där han den senaste tiden jobbat som tränare och mentor åt Team SCAs kvinnliga besättning. Till en början fanns tecken på att han skulle klara sig igenom sviterna efter stroken, men hans tillstånd förvärrades och efter några dagars ovisshet kom det tragiska beskedet. Magnus Olsson avled på lördagseftermiddagen. Han blev 64 år.

Magnus Olsson var en av den svenska seglingsvärldens största profiler och med sin outtömliga passion för seglingssporten, sin positiva attityd och härliga utstrålning har han varit en inspirationskälla för många unga seglare – inte bara i Sverige utan över hela världen. Magnus lärde sig segla på Mälaren redan som åttaåring och när familjen skaffade sommarhus på västkusten gick han med i den lokala segelklubben. I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet kammade han hem ett antal SM-titlar i 505.

Nyutexaminerad från KTH valde ”Mange” seglingen över en ingenjörskarriär och som 27-åring deltog han första gången i America’s Cup. Därpå följde hela sex jordenruntseglingar i Volvo Ocean Race (tidigare kallat Whitbread Round the World Race). Bland annat var han med och seglade vinnarbåten EF Language 1997-1998. Sista gången han deltog var 2008-2009, då som skeppare ombord på Ericsson 3.

Magnus var för tillfället bosatt på Lanzarote, där han arbetade som coach och mentor åt Team SCAs helt kvinnliga besättning, som just nu håller på att tas ut inför Volvo Ocean Race 2014-2015.

”Magnus var en stor idrottsman som under hela sin imponerande kappseglings-karriär berikade sporten med sin passionerade livsglädje och entusiasm. Han har inspirerat vår kvinnliga besättning, många andra seglare, både unga och gamla, och alla oss som hade möjlighet att träffa och lära känna honom. Magnus kommer att bli djupt saknad runtom i världen. Våra tankar går nu till hans familj och alla som berördes av hans energi och passionerade livsglädje”, säger Jan Johansson, VD och koncernchef på SCA i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *