Dramatisk start av America’s Cup-seglingarna

Det blev en mycket dramatisk start på America’s Cup-seglingarna i Malmö; seglare överbord, en trasig spinnakerbom och Mascalzone Latino som tvingades bryta två gånger. Det var inget som Magnus Holmberg och hans besättning på Orm märkte något av.
Det blev en förlust mot America’s Cup-innehavaren Alinghi och en seger på franska K-Challenge, utan några skador.
– Det var skönt att ta revansch mot fransmännen som vi förlorade mot i deltävlingen i Valencia, sa Magnus Holmberg efteråt.


Foto: Oskar Kihlborg/Victory Challenge

Det var ingen självklarhet att Victory Challenge skulle slå K-Challenge idag. Även om förlusten i deltävlingen i Valencia berodde på att Magnus Holmberg tjuvstartade – och annars säkerligen vunnit.

– Det har blivit snäppet bättre sedan tävlingarna i Spanien, det har vi märkt i Valencia och här i Malmö när vi haft träningsrace mot dem. De slog oss i två matcher lördags.

– Nu fick vi en perfekt start och sedan utökade vi ledningen succesivt.

Magnus Holmberg är säker på att förlusten över Alinghi, det team som inte förlorade en en match i Valencia i juni, spelade en stor roll för att klara K-Challenge:

– Att segla mot Alinghi var en bra värdemätare som fick oss att göra en del ändringar till matchen mot K-Challenge. Väderleksförhållanden var väldigt annorlunda från vad vi varit vana med, därför justerade vi bland annat trimmet inför matchen mot fransmännen.

Det regnade, brisarna var kalla.

– Det var det väder som sydeuropeerna befarat att det skulle bli. Men att det är kallt och eländigt bekommer oss inte. Det var bra seglingsväder.

Det mest dramatiska drabbade italienska +39 när det blåste 20 knop (10 m/s). Besättningsmedlemmar kastades över bord när de misslyckades med att hålla fast en spinnaker som blås ur sin säck. En domarbåt plockade upp dem. När de fördes tillbaka till tävlingsbåten av en följebåt straffades laget enligt reglerna.

När båtarna ankom America’s Cup-hamnen i Valencia var det också en hel del skadat material som lyftes upp på land. Emirates Team New Zealand kom med din trasiga spinnakerbom, Desafío Español med sin sönderbrutna fock ..

Efter första dagens seglingar är fem lag obesegrade, varav de två lag som lyckats hantera sin segling trots förödelsen ombord; Alinghi, Emirates Team New Zealand, Luna Rossa, BMW Oracle Racing och Desafío Espanol.

En seger vardera har Victory Challenge och K-Challenge.

Mascalzone Latino, +39, United Internet Team, China Team och Team Shosholoza förlorade båda sina matcher.

För Victory Challenge väntar Team Shosholoza och BMW Oracle Racing i morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *