Dramatiskt Volvo Ocean Race med Telefónica i topp

Volvo Ocean Race seglar vidare med stor dramatik. Efter den första etappen till Sydafrika fylldes helgen med festligheter och ett viktigt In-port Race. Etapp ett liksom racet i Sydfrika vanns av den modernt designade Telefónica, som därmed också har en totalledning så här långt i tävlingen. Nu stundar den spännande etapp två, mot Abu Dhabi.


Foto:

Etapp ett i Volvo Ocean Race blev en dramatisk historia för flera av båtarna, inte minst Puma. Totalt fick tre båtar avbryta etappen och lotsas till hamn i Sydafrika, målet för seglatsen. Väl i hamn lyckades dock alla båtar bli segelfärdiga igen, och Puma gjorde sitt bästa för att segla in poäng. De fick dock, även i det In-port Race som avgjordes i helgen se sig slagna av Telefónica. Men vägen är lång till mål, och etapp två har precis börjat. Den lär bli minst lika spännande.

Första etappen
Under den första etappen av Volvo Ocean Race hände det som inte får hända. Puma fick ett oväntat mastbrott på sin båt, då riggen gick förlorad, och fick ge upp etapptävlingen. Det var en olycklig utgång på etappen, då Puma låg i täten och nosade mest hela tiden som båten kunde delta i racet. På grund av mastbrottet fick teamet snabbt uppsöka hamn och det tog flera dagar att få båten till målområdet. Än längre tid tog det att få ordning på båten. Det var med nöd och näppe teamet lyckades ställa upp i helgens In-port Race. Två andra segelbåtar fick också ge upp, efter stora problem. Dessa båtar var Abu Dhabi, som liksom Puma fick sin mast bruten, och Sanya, som inte kunde ta sig vidare efter att ett stort hål i skrovet upptäckts. Segrare i etappen blev istället Telefónica.

In-port Race
Efter första etappen fick teamen välbehövlig vila, i alla fall de som hade en båt i gott skick. De andra fick tid att se om sina master och skrov. Sedan, var det dags att mäta varandras styrka i ett in-port-race. Även här blev det seger för Telefónica, efter en övertygande start. Det var aldrig någon tvekan om vilken båt som skulle ta hem racet. Det blev således en rejäl revansch för teamet, som i Alicante inte kom bättre än på jumboplatsen. Tvåa i Cape Town V&A Waterfron In-Port race blev Camper. På en tredje plats kom Puma. Därmed har också Telefónica gått upp som totalledare i tävlingen, följt av Camper. Men det kan hända mycket framöver. Nästa etapp är snart på gång, och den går till Abu Dhabi.

Säkerheten
Ett av de större problemen i årets Volvo Ocean Race är säkerheten för båtarna som seglar på haven. Det är ett faktum att pirater härjar i vattnen och för att garantera säkerheten har Volvo antagit en rad säkerhetsmått. Det är framför allt resan till Abu Dhabi från Sydafrika, som det förekommer piratverksamhet. Etapp två kommer därför att delas upp i två delar. Hela flottan kommer under en del av sträckan i Indiska Oceanen att fraktas med transportfartyp och skyddade av beväpnade fartyg till en säker hamn. Detta för att undvika en utsatt position i området där piraterna är som aktivast. Besättningarna kommer att lotsas för sig. Var denna hamn som blir nystart för etapp två är inte helt klarlagd än.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *