Drömstart för Victory Challenge på Sicilien

Det blev en drömstart för Victory Challenge i Trapani Louis Vuitton Akt 8, med klara segrar över både hemmalaget +39 och spanska Desafío Español.

– Vi hade båtfarten och det fungerade mycket bra ombord, det gör livet något enklare, var Magnus Holmbergs kommentar efteråt.

Han hyllade speciellt fyra personer, varav tre ombord; taktikern Stefan Rahm, strategen Mattias Rahm och travaren Santiago Lange. Den fjärde var Niklas Carlzon, en av de ytterligare seglare som rekryterats inför höstens tvåbåtsträning, som idag utgjorde väderteamet i en inhyrd tenderbåt ute på vattnet.

– Niklas larmade om vindskiftet från höger inför matchen mot spanjorerna. Det fick oss att välja högersidan och det fick vi en ordentlig skjuts av.

– Sen fungerade taktiken och strategin ombord bra, i kombination med Santi uppe i masten.

Santiago Lange, argentinare och bronsmedaljör i OS i Aten, är som travare på båten uppe i masten under hela matcherna när det råder lättvind. En av uppgifterna är att spana efter vind under racen, då kontakten med väderteamet brutits.

– Jag älskar mer och mer att vara uppe i masten, var hans kommentar när han och Magnus Holmberg kom till det efterföljande mötet med journalisterna.

Det var just lättvind i Trapani i dag. Det blåste så lite att de första matcherna på den norra banan, där Victory Challenge skulle segla, blev uppskjutna i en timme.

I den första matchen fick Victory Challenge revansch mot +39, som slog det svenska teamet på dess hemmaplan i Malmö. Nu blev det Victory Challenge som besegrade det sicilianska teamet på dess territorium.

– Det var skönt och det var också härligt att se Örns båtfart, sa Magnus Holmberg.

Victory Challenge har bytt tillbaka till SWE 63, den båt man så framgångsrikt seglade med i deltävlingarna i Valencia i juni. Det var Orm (SWE 73) som användes i Malmö.

Både mot +39 och Desafío Español ledde Victory Challenge från start – vid varje rundning – och in i mål. Victory Challenge vann över Desafío Español både i Valencia och Malmö, men först efter mycket hård kamp.

Segermariginalen nu blev 1:13 mot +39 och 1:01 mot Desafío Español.

Därmed tillhör Victory Challenge fem av de obesegrade lagen efter första dagens segling. De fyra andra är Alinghi, BMW Oracle Racing, Luna Rossa och franska K-Challenge.

Dagens två sensationer var att K-Challenge slog Emirates Team New Zealand och att United Internet Team krossade Mascalzone Latino. Bortsett från det italienska topplaget Luna Rossa segrar blev det en besvikelsens dag för Italien, som står bakom tre av de 12 America’s Cup-teamen.

Sicilianska +39 samt Mascalzone Latino förlorade båda sina matcher. Utan segrar är också Team Shosholoza, Desafío Español och China Team.

Trapani Louis Vuitton Akt 8 utgörs av en full round robin-omgång av matchracing. Det betyder att vart och ett av lagen ska segla elva matcher fram till och med tisdag.

För Victory Challenge väntar två av toppteamen i morgon, Luna Rossa och Alinghi.

– Det blir tufft, men inte omöjligt. Väderprognosen säger dock hårdare vindar i morgon, vilket gör det svårare. Men inget av lagen är omöjligt.

Alinghi, som just nu testar ny rorsman, Ed Baird, hade stora problem i starterna i dag. Och Luna Rossa har Victory Challenge seglat jämnt mot tidigare i år.

Trapani Louis Vuitton Akt 9 utgörs av fem fleet race som inleds nästa fredag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *