Victory Challenges lättaste seger

Det var ytterligare en dag med stor dramatik i Trapani Louis Vuitton Akt 8. China Team slog exempelvis +39 sedan en seglare fallit överbord på den sicilianska båten vid en rundning. Sedan kunde kineserna inte starta mot Victory Challenge som vann dagens lättaste poäng.

Det var också en dag med mycket väntan – seglingarna var inte färdiga förrän vid solnedgången.
– Där vi skulle segla, på södra banan, växlade det mellan sex och 20 knop hela tiden, samtidigt som vinden vred sig med 60 grader. Med dessa jätteskiften hade det inte blivit rättvis segling, säger Mattias Rahm, strateg på Örn (SWE 63).

Under tiden hade seglingarna genomförts på den norra banan, där Mascalzone Latino tvingats bryta mot Emirates Team New Zealand, där Team Shosholoza vunnit mot United Internet Team och där BMW Oracle Racing haft det lätt mot K-Challenge.
– Tävlingsledningen såg att vinden var stabil på den andra banan och flyttade över våra matcher dit. Sedan blev det stabilt på båda banorna.

Då kunde dagens resterande nio matcher genomföras i snabb följd.

Victory Challenge, i sin första match, såg ut att få en perfekt start mot Alinghi. Men ett vindskifte gjorde att hastigheten blev för snabb och båten passerade startlinjen en sekund för tidigt. Därmed var den matchen förlorad, dock inte med mer än 1:14.

Det var i den påföljande matchen som +39 var i klar ledning när en av seglarna föll över bord vid bottengaten inför sista kryssen. China Team gick om och vann klart, med 3:05.

Luna Rossa hade inga problem med spanska Desafío Español.

Den femte flighten hade redan startat, med en mycket intensiv match mellan Emirates Team New Zealand och BMW Oracle Racing. Oracle ledde efter första kryssen och efter andra kryssen. Men förlorade på länsen båda gångerna. Nya Zeeland vann med tre sekunder i dagens tajtaste match.

K-Challenge slog United Internet Team och Mascalzone Latino fick sin första seger i Trapani, över Team Shosholoza.

Det var när de tre sista matcherna i flight fem skulle seglas som det var samtidig solnedgång.
– Vi började undra var China Team befann sig, säger Mattias Rahm.

Kineserna visade sig aldrig. De hade mastproblem. Victory Challenge genomförde för-starten och starten och förklarades därmed som segrare.

Luna Rossa fick bryta sin första match mot Alinghi.

Och +39 lyckades till slut genomföra en match utan större problem och vann för första gången i sitt hemmavatten, över Desafío Español.

Victory Challenge har hittills besegrat alla de lag man mött utanför topp-fyra och har tre segrar och ligger på delad femteplats (fyra bland utmanarna) när de sista av årets två deltävlingar i 32a America’s Cup pågår.
– Det känns skönt att ha gjort det, säger Mattias Rahm.

Sex matcher är kvart att segla i matchracingen. De två svåraste för Victory Challenge kommer redan i morgon, mot Emirates Team New Zealand och BMW Oracle Racing.
– En bra dag för lärande, som Nik Pearson, fördäckare, uttrycker det.

Ställningen i Trapani Louis Vuitton Akt 8 (efter 5 av 11 flighter)
1. Alinghi, 5
2. BMW Oracle, 4
2. Team New Zealand, 4
2. Luna Rossa, 4
5. K-Challenge, 3
5. Victory Challenge, 3
7. Team Shosholoza, 2
8. +39, 1
8. Desafío Español, 1
8. Mascalzone Latino, 1
8. United Internet Team, 1
8. China Team, 1

Akt 8 är planerad att vara klar på tisdag. På fredag är det dags för nästa deltävling som består av fem fleet race.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *