Ferretti räddas av kinesiskt företag

Yachtföretaget Ferretti Group meddelade i dagarna att de tecknat ett samarbetsavtal med kinesiska företaget Shangong Heacy Industry Group. Avtalet innebär ett välbehövligt tillskott i kassan för Ferretti, som sedan en tid dragits med ekonomiska problem.


Foto:

Sedan ett år tillbaka har Ferretti Group dragits med ekonomiska problem. Dessa problem har lett till att framtidsutsikterna svajat för företaget. Men nu verkar en lösning vara på väg. Ett avtal mellan det italienska yachtföretaget Ferretti och kinesiska maskinföretaget Shandong Heavy Industry Group har inletts. Det innebär både ett stort kapitaltillskott för Ferretti – och ett samarbete inför en positionering på den asiatiska marknaden.
Om Ferretti
Det italienska yachtföretaget Ferretti Group är ett av världens största båtföretag med fokus på motorbåtar. Företaget grundades år 1968 och har under långa perioder räknats som det främsta båtföretaget inom sitt segment. Verksamheten har utvecklats stadigt och idag är Ferretti en internationell koncern. Ferretti levererar idag båtar av märkena Ferretti, Pershing, Itama, Riva, CRN och Mochi Craft. Dessutom äger de amerikanska båttillverkaren Bertram. Ferretti har gjort sig kända för sin innovativa design och sin förmåga att leda utvecklingen inom branschen. Tillverkningen sker på en global arena med huvdsaklig bas i Italien och USA. Dessutom finns en del av verksamheten baserad i Asien.
Riskkapital
Trots en stark position på den hårt konkurrensutsatta båtmarknaden har företaget sedan en tid haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Det var för ungefär ett år sedan som resurserna började sina. Sedan dess har företaget fått allt svårare med att få företaget att gå ihop. För att förbättra framtidsutsikterna genomfördes år 2010 en rekonstruktion. Trots det fortsatte problemen. Skulderna är idag än uppe i 5,5 miljarder svenska kronor.
Nytt kapital
Räddningen för Ferretti har blivit ett tillskott i kassan i form av ett avtal med Shandong Heavy Industry Group, eller Shantui som företaget också kallas. Shantui är ett kinesiskt företag med fokus på tillverkning av maskiner för verksamhetsområdena jordbruk och byggnation. Företaget har en årlig omsättning på runt 10 miljarder US dollar.
Ömsesidigt
Avtalet ger till att börja med Ferretti en kontant insats om hela 100 miljoner Euro. Betalningen sker i utbyte mot en mindre aktiepost i Ferretti. Inte nog med det. Förutom insatsen skapas ett joint venture företagen emellan som innebär en gemensam produktion och distribution av produkter i Asien. Det innebär att Shantui får den exklusiva rätten att producera och leverera Ferretti-båtar i Asien. Det här öppnar stora möjligheter för Ferretti att slå sig in på den heta asiatiska marknaden framöver, en möjlighet som kan vara minst lika mycket värd som tillskottet i kassan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *