Stort intresse för HMS Bounty

Det historiska och mytospunna skeppet HMS Bounty turnerar under sommarsäsongen runt om i Europa. Ett av stoppen var under mitten av juli månad Stockholms hamnar. Under ett par dagar prydde hon hamnen och lät alla intresserade kliva på för en rundtur.


Foto:

I mitten av juli fick Stockholms hamn och framför allt Skeppsbron 107 ett mycket celebert besök. Då gästades hamnen av ingen mindre än replikan av HMS Bounty, som under sommarsäsongen 2011 turnerar runt om i Europa. Under tiden för vistelsen var hon öppen för allmänheten. Besättningen erbjöd uppskattade guidade turer på däck, där var och en fick höra den fantastiska historien om skeppet.
Historik
HMS Bounty är en av världens mest kända skepp. Hon var från början ett kolskepp vid namn Bethia. När hon köptes av The Royal Navy år 1787 blev hon en av de fartyg som skulle segla över Atlanten. Målet var Tahiti. Där skulle brödfruktsplantor lastas för att föras över Västindien som billig föda åt de slavar som fanns där. Resan dit blev lång och väl på plats kom det att ta fem månader för brödfruktsplantorna att komma ombord. Under tiden vistades de 42 besättningsmännen på ön, och lärde känna Tahitis befolkning och seder.
Myteri
När Bounty väl satte kurs mot Västindien år 1789 bröt ett myteri ut. Skeppet seglades av myteristerna mot ön Tubuai, men fick återvända till Tahiti på grund av de kannibaler som bodde på ön. Där sattes kaptenen och hans gelikar i land, några lokala invånare plockades upp och färden gick vidare mot Fiji och Cooköarna. Till slut landade myteristerna på Pitcairnöarna, där de fann en tillflyktsort. Själva skeppet sattes i brand, för att undkomma den engelska flottans sökningar. Där på botten fick hon ligga i ro, fram tills år 1957, då hon upptäcktes igen.
Dagens Bounty
Dagens HMS Bounty är en exakt replika av origianlet, vars delar ligger kvar i den berömda viken. Hon har blivit mäkta känd för den fantastiska storyn, inte minst genom filmen ”Myteriet på Bounty” där Marlon Brando spelade huvudrollen. Faktum är att den replika som idag seglar världshaven byggdes inför denna film. Hon har även fått äran att delta i filmer som ”Död Mans Kista”, en av Pirates of the Carribean-filmerna, då som Edinburgh Trader och flera dokumentärer. Dessutom är hon ibland med på Tall Ship Races, inte minst i USA, där hon annars har sin hemvist.
Svensk uppmärksamhet
Under tiden för sitt besök kom mängder av fim- och historiaintresserade besökare till båten. Ombord fick de lära sig mer om den spännande tiden för erövringen av Västindien och hur livet var ombord. Givetvis fick också besökarna en dos av myteriet på Bounty också. TV4 passade också på att göra flera sändningar från fartyget.


Foto: