Glöm inte flytvästen i sommar!

Oroväckande statistik visar att åtta av tio drunkningsolyckor som har skett de senaste tio åren kunde ha undvikits om personen använt flytväst. En bra flytväst brukar inte kosta mer än runt 200 kronor, vilket är en väldigt billig livförsäkring om olyckan skulle vara framme. Dessutom erbjuder Svenska Livräddningssällskapet över 250 flytvästdepåer runt om i landet, där man kan låna eller hyra flytvästar för en billig peng.


Foto:

Att välja rätt flytväst
När du ska köpa eller hyra en flytväst är det viktigt att den är anpassad efter personen som ska använda den. Se också till att flytvästen du väljer är CE-märkt. Det finns tre olika typer av flytvästar att välja mellan beroende på vad den ska användas till och av vem – Flytplagg 50 N, Räddningsväst 100 N och Räddningsväst 150 N. ”N” står för Newton, och anger vilken flytkraft västen har i vattnet.

Flytplagg
Flytplagg 50 N brukar också kallas för fiske- eller seglarvästar och är främst till för personer med god simkunskap. Flytplagg ger stor rörelsefrihet, men ett mindre flytskydd, vilket innebär att man inte bör använda denna typ av väst långt ifrån land eller där det inte finns hjälp att få inom kort tid. Barn som väger mindre än 30 kilo bör inte använda denna typ av flytväst.

Räddningsväst
Räddningsväst 100 N ger ett bra flytskydd och lämpar sig väl för barn och personer som har dåliga simkunskaper. Denna typ av flytväst vänder automatiskt personen i ryggläge och är försedd med en krage som ger stöd för personens huvud. Västen ska vara röd, orange eller gul och ha inbyggda reflexer, samt visselpipa.

Uppblåsbara flytvästar
Räddningsväst 150 N är en flytväst som ger bra rörelsefrihet och är lätt att bära på grund av sin uppblåsningsfunktion. Västen är försedd visselpipa och reflexer, samt en gaspatron som blåser upp västen vid behov – och denna funktion kan vara antingen hel- eller halvautomatisk. Denna typ av väst brukar också ha en praktisk lyftögla som förenklar räddningsarbetet.

Flytskydd för barn och husdjur
Barn bör inte ha uppblåsbara flytvästar, utan bör förses med västar av ett fast material som ger ett konstant skydd. En flytväst avsedd för barn bör också vara svår för barnet att ta av, samtidigt som du som vuxen enkelt ska kunna ta på den. Flytvästen måste också vara av rätt storlek och klara av barnets tyngd. Låt gärna barnet prova på sin flytväst på ett säkert ställe, exempelvis i badhuset, för att se till att allting fungerar som det ska innan ni ger er ut på sjön.


Foto: