Missa inte seglingens eget ”Vasalopp” – Pantaenius Bohusracet

Den 29 juni går en av Europas största kappseglingar i shorthanded av stapeln i Uddevalla. I vanliga fall består en besättning av mellan 4 och 8 personer, men i shorthanded är det endast två besättningsmän som får kämpa ensamma för att hålla båten på rätt köl. Detta bådar för ett riktigt spännande race där utmaningen ligger i såväl planeringen som uthålligheten hos besättningsmännen.

Många deltagare
Pantaenius Bohusracet fortsätter växa och har blivit en allt mer populär seglingstävling, som lockar såväl cruisingseglare som den riktiga eliten. Ca 200 segelbåtar i varierande storleksklasser, från både Sverige och Norge, beräknas delta i kappseglingen, som startar den 29 juni i Byfjorden strax utanför Uddevalla. Racet fortsätter sedan i sydlig riktning innanför Orust och Tjörn och vidare mot Marstrand, där båtarna rundar Hättebergets fyr och fortsätter seglatsen längs Bohuskusten. Vid den Norska gränsen vänder båtarna och beger sig återigen söderut, för att slutligen kämpa om första platsen vid målgången i Smögen någon gång runt den 1 juli.

Kommer någon att kunna slå förra årets vinnare?
År 2011 vanns Pantaenius Bohusracet av det norska teamet Anne och Arild Heldal, som klarade av racet på bara bara 30 timmar – i motsats till den sista båten som gick i mål efter en 45 timmar lång seglats. Det är en tuff tävling som på grund av det knappa antalet besättningsmän gör att seglarna får minimala möjligheter till sömn och vila och måste koncentrera sig dygnet runt. Vid kraftig blåst är det extra viktigt att besättningen håller sig alert och det krävs stort fokus på både säkerhet och samarbete. Det blir spännande att se om någon av årets tävlingsdeltagare lyckas slå förra årets rekord, i racet om brukar kallas seglingens eget ”Vasalopp”, och ta sig i mål på kortare tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *