Hurtigruten en TV-succé

Hurtigruten utmed Norges kust är sedan årtionden en enorm turistattraktion med över 400 000 passagerare årligen. Nu har färden också blivit en TV-succé av gigantiska mått, tack vare en livsändning om fem dygn. Det blev en succé som vänt upp och ner på synen om hur TV-program ska utformas för att slå igenom.


Foto:

Den norska statstelevisionen har skapat en rejäl tittarsuccé i ett något ovanligt programformat. Under våren valde TV-bolaget att sända en fem dygn lång direktsändning av den klassiska båtfärden Hurtigruten i norsk television. Programmet hette ”Hurtigruten minutt för minutt”, och blev en internationell succé av storslagna mått.

Total succé
TV-sändningen från Hurtigruten visade en stillsam färd utmed Norges fantastiska kustlandskap. För det mesta syns båten som glider över ett stilla hav, men också den fantastiska natur som Norge har att erbjuda. Programmet är en total kontrast till de många livesändningar med reality serier som annars brukar slå igenom i rutan. Ändå blev succén total. Som mest tittade varannan norrman, eller 2,5 miljoner människor, på programmet. Vissa norrmän satt uppe hela nätterna för att följa färden.

Hurtigrutens historia
Norge är känt för sin vackra kustlinje, fylld med spektakulära naturupplevelser. Här finns ett unikt fjordlandskap att upptäcka, inte minst via den berömda båtturen vid namn Hurtigruten. Hurtigruten är den av båt trafikerade sträckan mellan Bergen och Kirkenes. Turerna drog igång år 1893 och var länge den enda färdvägen för många människor och för gods mellan Nord- och Sydnorge. Det skulle dröja ända till år 1960 innan de nordligaste delarna av landet fick en landförbindelse. Då hade rutten sedan länge blivit en turistattraktion i sig.

Snabbt ett turistmål
Redan från start drogs många människor till att åka med för den fantastiska naturupplevelsens skull. Idag tillhör Hurtigruten en av de mer populära resmålen med över 400 000 årligen. Här erbjuds förutom en förunderlig natur även mängder med aktiviteter ombord och till land. En resa med Hurtigruten, ger chansen att uppleva en natur som inte kan ses från land. Turen passerar världsarvet Naeroyfjorden och Geriangerfjorden, två djupa fjordar omgivna av branta berg. Numera är Hurtigruten en symbol för den norska folksjälen, något som kan ligga bakom den fantastiska TV-succén.

TV-succén
Inte nog med att norrmännen satt uppe hela nätterna för att få uppleva denna skatt via TV. Den båt som filmades togs också emot som en celebritet i varje hamn den anlände. På många håll anordnades också fester i samband med sändningen, och de sociala medierna i landet formligen svämmade över av diskussioner och inlägg om Hurtigruten. Sändningen av Hurtigruten samlade, på samma sätt som bara vissa idrottsevenemang och möjligen Melodifestivalen kan göra, ett lands alla själar.

Sålt
Tack vare det enorma genomslaget har SVT köpt upp rättigheterna till programmet. Det har nämligen visat sig att det inte bara var norrmän som följde turen. Även danskar, amerikanare, tyskar, fransmän och fransmän följde resan via nätet. Programmet visades till och med i en tunnelbanestation i Seoul, Sydkorea. Kanske är detta program starten för en ny trend – slow TV? Det tror flera norska analytiker av fenomenet. Vi får väl se om den svenska televisionen följer norrmännens spår på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *