Karibiska segeldrömmar

Sommaren, och med den de härliga turerna med segelbåten, är snart över. I alla fall om man seglar i Sverige. Men för den som vill slippa drömma om nästan seglingssäsong, väntar de förförande Karibiska öarna på att upptäckas till havs. Och det är hög tid att boka drömresan i vinter.


Det är något speciellt med Karibien och många är vi som drömmer om att resa till vajande palmer, gyllengula stränder och azurblåa vatten. De som reser hit återkommer gärna, år efter år. För här blir drömmen sann. Mytomspunna Karibien är verkligen ett seglingsparadis när vi i Sverige har mörkt och kallt och båtarna ligger gömda under presenningar på land.

Det är under vår vinter som högsäsong råder i den karibiska övärlden. I november har orkanfaran blåst över och vädret är solsäkert hela vintern lång och lagom starka vindar råder för perfekt segling, dag efter dag. Så varför inte låta en dröm bli sann och resa dit i vinter? Bad, snorkling och dykning är givna aktiviteter. Upptäck den unika naturen på öarna, de fantastiska kulturarven och inte minst den rika och levande kulturen hos öarnas befolkning.

I Karibien är ingen ö den andra lik. Här finner man Cuba med sin speciella kultur och cigarrerna, Haiti med den kända voodookulturen och kolonier som är kvar från kolonialtidens dagar. Här finns de gamla piratöarna som inspirerat till filmer som ”the Pirates of the Caribbean”, här finns musikens ö Jamaica, offeshoreparadisen Cayman Islands och Jungfruöarna, ja till och med en gammal svensk koloni som idag är ett lyxens paradis, St. Bartholome, att besöka och upptäcka.

I Karibien finns seglingsmöjligheter för alla. Man kan hyra en båt och ge sig ut på egen hand i de fantastiska vattnen, uppleva de olika kulturerna på några av alla de fantastiska öar som finns, eller så går man med i en besättning med en erfaren skeppare som visar de bästa strandhuggen och som kan området ordentligt. Katamaran eller sedvanlig segelbåt, välj själv.

Lättast, och också oftast billigast, är att välja någon paketresa där allt ingår. Då får man en resrutt, hjälp med transfers och flygresan till Karibien. Man går på en segelbåt och blir en del av besättningen. Priset är inte så högt som man kan tro. Drömmen om Karibien kan bli sann utan att behöva spendera en hel förmögenhet på att få segla i Columbus fotspår.

Flera olika företag erbjuder en mängd olika alternativ. Sjösportskolan till exempel erbjuder under vintertid segling med en 51-fots långseglare vid namn Windica mellan St. Lucia och Grenada. Företaget Caribia har två segelbåtar och en katamaran som man kan hoppa på och bli en del av besättningen på. På Amazing Charters kan man själv välja om man vill hyra en segelbåt med eller utan personal. Deras båtar går att finna på Brittiska Jungfruöarna. Vialatina är ett företag som hyr ut katamaraner i västra Karibien. De skräddarsyr efter dina önskemål. Hur man än väljer att segla i Karibien ska man vara noga med en enda sak: välj resa och resmål med omsorg och läs på så mycket som möjligt om det resmål som väljs. En väl förberedd resa till Karibien kanske blir ett återkommande tema i vinterns mörker.

Tips på sidor där man kan boka seglingsresor:
www.caribia.se
www.sjosportskolan.se
www.amazingcharters.com
www.vialatina.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *