Lysekil VM i dammatchracing bjöd på dramatik

Under lördagen den 1 augusti avgjordes finalerna i årets VM-matchracing. Den otippade australiensiskan Nicole Souter avgick till slut med segern efter att ha slagit svenskan Marie Björling i tre raka finalomgångar.Nicole Sauter firar sin seger i hamnen.
Foto: Dan Ljungsvik/LWM

Den 28 juli till den 1 augusti arrangerades finalen VM i dammatchracing i Lysekil. På plats fanns de tolv bäst rankade besättningarna i världen. Däriblad återfanns tre svenska team: favorittippade Linda Rahm, Marie Björling och Anna Kjellberg. VM-veckan kom att bjuda på spännande tävlingar med många överraskningar i ett härligt svenskt sommarklimat.

Perfekta väderförhållanden
Solen sken från en klarblå himmel och vindarna var friska och låg mestadels på mellan 6 och 8 sekundmeter. Väderförhållandena var nästan perfekta för den publikfriande tävlingssporten där publiken lätt kan följa med i förloppet. Den månghövdade publiken fick förutom vädret en sådan position till själva banan att de verkligen kunde leva sig in i tävlingen. Allt som oftast var närheten till de tävlande båtarna påtagande. Ibland hördes till och med kommandoropen i land.

Semifinalerna
Matcherna som genomfördes under finaldagen blev lika jämna som de som avgjorts under veckan. Åskådarna fick se flera täta kamper mellan professionella lag som visade upp en härlig känsla för båt, vind och taktik. Allra bäst gick det för den blott 25-årige Nicole Souter som seglade i Lysekils vatten för allra första gången. I semifinalen fick Nicole möta den erfarne och mycket välmeriterade fransyskan Claire Leroy. Claire hade imponerat i grundomgången och toppade ligan inför finalmatcherna under lördagen. Förvåningen blev stor då Nicole avgick med segern.

Den andra semifinalen blev helsvensk. Matchen gick mellan team Marie Björling och team Anna Kjellberg. Maries erfarenhet och taktikkänsla fällde avgörandet och hon lyckades säkra en finalplats med resultatet 3-1. Det är ett gott resultat för Marie som kommit tillbaka efter ett två år långt uppehåll.

Tre raka i finalen
I finalen fick dock Marie se sig slagen av den unga Nicole Souter i tre raka matcher. Nicole Souter har deltagit i VM i matchracing tre gånger tidigare. Men VM-segern under lördagen blev hennes första medalj i ett VM-mästerskap någonsin. Hennes personliga mål inför tävlingarna var att vara bland de sex första båtarna. Förutom ära och berömmelse fick Nicole motta en prischeck om 125 000 kronor. Inför framtiden är det en helhjärtad satsning inför London-OS 2012 som gäller.

En besviken Marie
Det gick inte att ta miste på Maries besvikelse efter finalmatchen, även om hon var nöjd med resultatet som helhet. Placeringen fick henne att klättra rejält på rankinglistan. Det var också ett gott betyg på den nya satsning Marie gjort efter två års uppehåll. Det hade nog suttit skönt med ett guld till den tidigare samlingen av hela fyra silvermedaljer. I platsen om tredje och fjärde pris skedde ännu en skräll då team Anna Kjellberg lyckades slå Claire Leroy, som därmed fick nöja sig med en fjärdeplats. Den inför tävlingen favorittippade svenskan Linda Rahm, med två VM-vinster i bagaget, kom till slut in på en tiondeplacering.