Folkfest vid Roslagsloppet 2009

Lördagen den 8 augusti arrangerades den klassiska motorbåtstävlingen Roslagsloppet. Loppet blev en sann folkfest med tusentals åskådare, rekordmånga deltagare och ett strålande skärgårdsväder. Enda större incidenten blev en krock där ingen kom till skada.


Foto: offshoreracing.se

Roslagsloppet är en klassiker i Roslagen och har genomförts sedan 1960-talets början. Inför årets tävling fanns ett rekordstort deltagarantal på startlinjen. Strax över 100 deltagare kom till startlinjen, vilket är rekord under 2000-talet. Båtarna hade delats upp i fem olika startgrupper.

Folkfest
Öregrundarna hade nästan gått man ur huse för att njuta av spännande upplopp i de olika klasserna. Stämningen låg på topp i Öregrund, där solen sken över de tusentals människor som samlats vid målgången. Runt målområdet hade en marknad satts upp liksom ett tivoli där åskådarna kunde roa sig i väntan på målgångarna. Målgången kunde lätt följas från piren, där åskådarna hade god uppsikt över upploppskamperna. Tävlingen kunde även följas via webbradio.

Segrarna
Årets segrare i Roslagsloppet blev Thomas och Annika Wrenkler. Thomas Rosén knep andraplatsen. Men det var vinnarna i kändisklassen som uppmärksammades mest. Årets kändisklass vanns av en veteran i sammanhanget – Hasse ”mr Roslagslopp” Strandman. Årets tävling var den 43:e i ordningen för denne veteran.

God tvåa i kändisklassen blev tv-profilen Robert Aschberg. Det här kom att bli hans sjunde andraplacering. Aschberg har aldrig någonsin lyckats rå på Hasse Strandman. Hasse Strandmans navigatör Krister Ek var snabb i kommentarerna till Aschberg efteråt. ”Hade Aschberg varit lika rapp bakom ratten som han är i käften skulle det nog gå bättre”, sa han vasst vid prisutdelningen. Kommentaren lämnade för en gångs skull Aschberg helt mållös.

Däremot lyckades Aschberg med konststycket att slå den mycket motorerfarne och flerfaldige världsmästaren Tony Rickardsson. För Tony var loppet i år debutrundan. Fjärdeplatsen kneps av Mr Efterlyst Hasse Aro.

Dramatisk krock
I offshores b-klass blev slutspurten mer än dramatisk. Bara 200 meter innan mål kolliderade en av tävlingsbåtarna med en gummibåt. Kollisionen blev våldsam och båtförarna flög enligt uppgift rakt upp i luften. Samtliga fick föras till sjukhus för genomgång, men lär ha klarat sig utan några allvarligare skador. I övrigt skedde inga allvarligare incidenter. Ett femtontal båtar fick bryta på grund av motorhaveri. Den siffran anses låg i detta sammanhang.

Historia
Roslagsloppet har arrangerats sedan början av 1960-talet och har sedan dess varit en höjdpunkt i Öregrund. På sextiotalet växte sig tävlingen riktigt stor, och tävlingen bevakades hårt av media. Starten gick på den tiden från Stockholms stad. Där var det stor folkfest inför evenemanget och alla som ägde en båt tog sig ut på Stockholms vatten för att se deltagarna sticka iväg mot Öregrund.

Under början av 2000-talet hade tävlingen stora svårigheter att locka till sig tävlingsdeltagare. Men trenden har vänt och idag är loppet en av världens största offshore-tävlingar. Huvudsponsor år 2009 var spelföretaget Ladbrokes. De såg också till att åskådarna kunde slå vad om vinnare och placering i respektive klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *