Lysekil Women’s Match i full gång

Det var många som hade tagit sig ut på Släggös klippor under måndagen för att se på när världseliten träningsseglade inför Lysekil Women’s Match. De topprankade besättningarna från Storbrittanien, Ryssland, Schweiz, Frankrike, Nya Zealand, Danmark och Sverige fick några timmar på sig göra sig hemmastadda i DS 37-båtarna som kommer att användas i tävlingen. Och nu väntar några dagars riviga matchrace innan vinnarna koras efter lördagens final.

Hård kamp om titeln
Några av världens absolut bästa kvinnliga seglare finns med i startlistan och motståndet är hårt. Förra årets vinnare i Lysekil Women’s Match, danskan Camilla Ulrikkeholm, kommer med andra ord att få det tufft att försvara titeln – trots att hon själv nyligen vann VM-silver i Korea och ligger totalfyra i Women’s International Match Racing Series. En av Ulrikkeholms farligaste konkurrenter är brittiskan Lucy Macgregor, som just nu toppar Women’s International Match Racing Series sedan hon, bland annat, vann premiärtävlingen i franska Saint Quay de Portrieux i våras. Macgregor har både OS-seglingar och en VM-titel från 2010 i bakfickan och seglade senast i Lysekil Women’s Match 2009, då det även var VM. Den gången tog svenska Anna Kjellberg hem silvret och även för hennes del är detta första återseendet med Lysekil sedan VM:et 2009. Kjellberg har dock deltagit i samtliga Women’s International Match Racing Series deltävlingar i Frankrike, Korea, Danmark och USA i och är en av dem som slåss om totalvinsten vid veckans final i Lysekil. Till sin hjälp har Kjellberg bland annat nyförvärvda Marie Björling Duell, flerfaldig världsetta och VM-medaljör, som under Lysekil Women’s Match kommer att agera som taktiker.

Maffig prispott och mycket ära till vinnaren
Totalt ligger hela 100 000 USD i vinstpotten – 50 000 USD för Lysekil Women’s Match och 50 000 USD för nya Women’s International Match Racing Series, där Lysekil Women’s Match även utgör finalen. Så priset är onekligen eftertraktat, men med tanke på motståndet är nog bara själva känslan av att vinna Lysekil Women’s Match tillräckligt för att sporra de flesta deltagarna.

Startfältet i Lysekil Women’s Match 2013 ser ut som följer:
Camilla Ulrikkeholm, Danmark
Lucy Macgregor, Storbritannien
Ekaterina Skudina, Ryssland
Alexa Bezel, Schweiz
Claire Leroy, Frankrike
Anna Kjellberg, Sverige
Caroline Sylvan, Sverige
Claudia Pierce, Nya Zealand
Anne-Claire Le Berre, Frankrike
Anna Kjellgren, Sverige
Johanna Larsson, Sverige

Lysekil Women’s Match pågår mellan den 5:e och 10:e augusti och arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer är Preem och Thun Tankers, samt Lysekils Kommun som värdstad.

Läs mer på: www.lysekilwomensmatch.se

Bilden: Lysekil Women’s Match 2009 (Foto: Senad_D, flickr.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *