Roslagsloppet – Offshore för Motorbåtar

Den årliga Båtveckan i Öregrund lider nu mot sitt slut och det har varit en lyckad tillställning med massor av festivalaktiviteter, artistuppträdanden och förstås, båtar. Och på sedvanligt vis avslutas veckan med det stora Roslagsloppet nu på lördag, den 4:e augusti. Roslagsloppet, som i fjol firade hela 50 år, är ett av världens största offshore race för motorbåtar och brukar varje år dra runt 125 000 åskådare.

Gladiatorer, radiopratare, skådespelare och pingismästare – det är en synnerligen brokig skara som deltar i kändisklassen i årets Roslagslopp. Men kanske blir det bara desto mer spännande! Kändisloppet är inne på sin 15:e upplaga i år och i startlistan ser vi bland andra Skärgårdsradions Martin Loogna, pingisproffset Mikael ”Äpplet” Apelgren, skådespelaren Johan Rehborg, TV-gladiatorn Mikael Stpreitz, Clas Oliverkrona och initiativtagaren Hasse Strandman, som i år kör sitt 48:e lopp(!). Alla kör likadana båtar – 6,25 meter långa, grå Capelli Xtreme 625 med Suzuki DF150 på akterspegeln och en toppfart på runt 40 knop.

Kändisloppet startar i Norrtälje med första etappmålet vid södra Väddökanalen. Kanalen är transportsträcka och efter tankning startar man igen på norra sidan och kör vidare mot målet i Öregrund. Målområdet ses bäst från Fyrskeppsudden som ligger inom festivalområdet. Första målgången beräknas bli runt 14:00 på lördag.

Givetvis är det inte bara kändisar i båtarna under Roslagsloppet. Classic Offshore Eskader startar från Norrtälje hamn redan kl. 09.00. Övriga starter går från Tjocköfjärden in mot Gräddö kl. 10.00. Och såväl Jetskis som Thundercats kommer att dundra fram över vattnet.

Prisutdelningen i kändisklassen hålls kl. 14:00 och övriga klasser kl.18:00, båda i festivalområdet i Öregrund. Hela eftermiddagen och kvällen bjuds det även på After Beach med ”Midnight Express” på lilla scenen. Och kvällen avslutas med ”Monsters of Rock” på stora scenen kl. 19:00. (Inträde 150 kr, betalas på plats i entrén och ger tillgång till hela festivalområdet). Monsters of Rock består av ett gäng riktiga rocklegendarer – Ian Haugland (Europe), Mathias “Biffen” Larsson (Pumpbolaget), Mikael Höglund (Thunder) och Thomas Larsson (Glenn Hughes) – och det utlovas en rockshow utan dess like. Det är med andra ord inte bara båtarna som är fulla med hästkrafter denna afton – vroom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *