Många deltagare på Tjörn runt

Den 20 augusti avgjordes Tjörn runt, tävlingen där amatörer och proffs tävlar på lika villkor mot varandra. Årets Tjörn runt avgjordes i tuffa väderförhållanden. Trots det blev tävlingen mycket lyckad.


Foto: Pontus Caspersson

Vädret var kanske inte det bästa. Ändå blev årets upplaga av Tjörn runt en upplevelse med mängder av deltagare. Det blev också en rafflande tävling. Till slut utsågs vinnaren i den stora klassen till Arne Goksöyr, mannen som också stod som vinnare år 2009.
Många deltagare
Tjörn runt är en mäkta populär tävling som vänder sig till alla seglare: ungdomar, vuxna amatörer och proffs. I Lilla Tjörn Runt, tävlingen för ungdomar, var det över 300 anmälda båtar som stod på startlinjen. I huvudklassen var det i år 428 seglare anmälda. Av dessa kom 403 till registreringen och slutligen fanns det 340 båtar som tog sig i mål.

Vädret
Väderförhållandena var inte de allra bästa under årets Tjörn runt. Först ut i vattnen runt ön var de jollar som ställde upp i Lilla Tjörn Runt. Över tre hunda jollar startade i ett väder som knappast kunde ses som idealiskt. Stiltje och regn gjorde att starten till och med fick skjutas upp. Vädret klarnade dock upp senare under dagen och då blev det fart i seglen. Den stora kappseglingen den 20:e augusti bemöttes istället med mycket friska vindar och höga vågor. Det gav en utmaning värd namnet, men hindrade inte det stora mantalet att gå till sjöss för seger och ära.

Vinnare Lilla Tjörn Runt
Bäst gick det för Axel Rahm, som blev totalvinnare i optimist. Som god tvåa kom Stefanie Lindh. Bland accessjollarna drog Johanna Wennerberg det längsta strået, RS Feva-klassen vanns av Emil och Dennis Andersson, RS Tera-klassens vinst gick till Arvid Fredriksson och i Zoom8 var det Lotta Handmark som kom först.

Stora Tjörn runt
I den stora tävlingen Tjörn runt var det länge osäkert vem som skulle ta hem segern. Under en lång period såg skepparen Bengt Falkenberg ut att bli slutsegraren, men vindarna vände. Det var i den näst sista startgruppen av de totalt 14 startgrupper som sändes iväg som segraren gömde sig. Han heter Arne Goksöyr och är sedan tidigare känd för sina insatser på Tjönr runt. Bland annat vann han faktiskt år 2009. Nu blev han segrare igen – den här gången med 35 sekunders marginal. Arne var inte ens med i startlistorna eftersom han efteranmält sig. Det gav ocks upphov till diskussioner om han över huvud taget hade rätt att segla. Tävlingsledningen låter meddela att anmälan har kommit in korrekt, och att han borde varit med i deltagarlistan.
Prisutdelningen
På söndag den 28 augusti kommer priserna till vinnarna att delas ut. Förutom priser till Lilla Tjörn runt och totalvinnaren kommer priser att delas ut för bästa skeppare i klasserna Express, H-båt och IF. Prisutdelningen kommer att gå av stapeln klockan fem på Stenungsbaden Yacht Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *