Mani Frers Victory Challenges båtdesigner för nästa America’s Cup

Victory Challenge tillkännagav idag att laget har kontrakterat German Frers Jr. som båtdesigner för deltagandet i 32a America’s Cup. Mani, som han kallas, var designern bakom syndikatets framgångsrika och hyllade båtar Örn (SWE-63) och Orm (SWE-73) för senaste America’s Cup i Auckland.


– Vi var mycket nöjda med Manis arbete förra gången, och vi är verkligen glada över att ha honom ombord igen. Han är unik och en av de allra bästa i branschen, säger Magnus Holmberg, seglingsansvarig för Victory Challenge.

Undertecknandet skedde vid en ceremoni på Mani Frers kontor för båtbyggnadsdesign och teknik i Milano, Italien, i närvaro av bland andra av Magnus Holmberg, Hugo Stenbeck, initiativtagaren bakom utmaningen för 2007, Christer Salén, ordförande i Gamla Stans Yacht Sällskap och Sam Murch, varvsansvarig för Victory Challenge.

Mani Frers är ansvarig för designen av de två yachter som ska byggas för America’s Cup 2007 samt för den förändrade designen av Örn och Orm för att göra det möjligt att använda dem i årets för-regattor i Valencia, Spanien, Malmö och Trapani, Sicilien.

– Vi kommer att ha en båt klar för för-regattorna i Valencia i juni, säger Sam Murch.

Båtklassen för America’s Cup har förändrats sedan Auckland, och den nya versionen tillåter mer segelyta, en lättare båt, med djupare köl, med samma stabilitet som tidigare. Resultet blir en lättare, snabbare båt som är “turbo-laddad” för 32a America’s Cup.

– Även om vi inte skrivit kontakt förrän idag har jag gjort mitt hemarbete, så ombyggnaden av båtarna kan starta omgående, säger Mani Frers och tillägger:

– Det var ett nöje att arbeta med Victory Challenge senast, och jag är glad över att det blir en andra utmaning. Jag ser fram emot det.

Mani Frers var, före sin inblandning i Victory Challenge, som inleddes för fem år sedan, en av Pradas huvuddesigners av den båt som tog det italienska syndikatet till final i America’s Cup 2000.

Första gången han var inblandad i America’s Cup var 1992 när han arbetade för sin pappa German Frers Sr. som designade Il Moro di Venezia-båten som blev Italiens första America’s Cup-finalist.

Mani Frers har också under de senaste tio åren aktivt deltagit i en rad regattor och mästerskap ombord på båtar han själv designat, däribland Roma x Due, 500 miles Two Handed Races (första plats tre gånger), innehavaren av hastighetsrekordet i Medelhavet “Stealth”, “Boomerang”, Maxi Championship 1996, 1997, 1998 och regattor ombord på “Shinning” Open 60.

German Frers Jr. föddes den 21 november 21 1969, i New York. Han är utbildad båtkonstruktör vid Southampton Institute, England.

Victory Challenge grundades av medie- och telekomentreprenören Jan Stenbeck inför America’s Cup i Auckland 2003. Han avled hastigt innan tävlingarna startade, men syndikatet genomförde tävlingarna för att hedra Jan Stenbeck och hans drömmar och visioner. Hans son Hugo Stenbeck anslöt till Victory Challenge och ledningen för syndikatet.

Victory Challenge vann 11 matcher – fler än något annat svenskt syndikat tidigare. I kvartsfinalerna slogs franska Le Défi Areva ut. Victory Challenge slutade som femma efter att ha besegrats av America’s Cup-finalisten från år 2000, italienska Prada, i nästa omgång som handlade om kampen om en av de sista semifinalplatserna.

Victory Challenge inleder sina seglingar med för-regattorna i Valencia i juni tillsammans med minst åtta andra utmanare och försvararen, schweiziska Alinghi. Nästa pre-regatta äger rum i Malmö i månadsskiftet augusti/september och årets sista i Trapani, Sicilien, i månadsskiftet september/oktober.

Victory Challenge stöttas bland annat av två av Stenbeck-gruppens företag från förra utmaningen, mediekoncernen Modern Times Group och telekomkoncernen Tele2.

Avsikten är att bygga ett syndikat med sponsrande företag som ser möjligheterna med att världens mest pregistefyllda seglingstävling avgörs i Europa för första gången sedan 1851. De är inbjudna att delta i ett sponsorskap som sträcker sig över tre år och kan tillvarata det enorma mediegenomslag som garanteras internationellt och som stärks ytterligare i de länder där Stenbeck-gruppen har sin närvaro.

Accepterade utmanare av Alinghi är i tur och ordning:
BMW Oracle Racing, USA
+39 Challenge, Italien
Team Shosholoza, Sydafrika
Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland
Luna Rossa Challenge, Italien
K-Challenge, Frankrike
Victory Challenge, Sverige
Desafio Español, Spanien
Team Capitalia, Italien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *