Mike Perham yngste världsomseglaren

När Mike Perham skolkade från skolan för att bli den yngste att korsa Atlanten år 2007 fick han stora rubriker. Han lyckades. Nu har han även blivit den yngste världsomseglaren någonsin.

Den sista torsdagen i augusti månad återvände den numera 17-årige Michael Perham efter nio månader till sjöss. Han blev då den yngste seglaren någonsin att ensam segla runt jorden. Totalt har världsomseglingen tagit två år.Mike Perham i sin segelbåt på väg över haven.

Yngst att korsa Atlanten
När den engelske unge mannen Michael Perham gav sig av på sin första längre tur var det Atlanten som skulle korsa. Färden gick mellan Gibraltar och Antigua i Västindien, en resa som kom att ta sex veckor. Den seglatsen i sig var ett rekord. Den yngste Atlant-seglaren hade före Mike varit 15 år. Men Mike nöjde sig inte bara med att korsa Atlanten. Sedan torsdagen den 26 augusti är han även den yngste världsomseglaren hittills.

Föräldrarna med
Mike har inte varit helt ensam ute på haven i sin 50-fotsbåt. Efterbåten har seglats av pappa Peter Perham. Trots att fadern funnits där, har Michael fått lösa alla sina problem under resan själv. Det har varit radiokontakt som gällt mellan båtarna. Däremot erkänner Michael att han skolkat för att kunna utföra världsomseglingen. Men enligt egen uppgift har han gjort läxor under färden. Under färden har Mike skrivit en blogg, som följts av tusentals fans runt om i världen.

Svårt att utmana
En trettonårig holländsk flicka har försökt få möjlighet att bräcka Mike Perhams rekord. Uppdraget har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet i media, då en domstol stoppade hennes möjligheter. Hon ansågs för ung för att få göra resan helt själv. För säkerhets skull är hon satt i skyddsomhändertagande under två månader, för att inte rymma sin väg i sin iver att segla jorden runt. Föräldrarna, som är för resan, har nämligen hotat med att låta dottern emigrera till Nya Zeeland för att få genomföra seglingen.

Framtiden
De två rekorden satta av Michael Perham är godkända och införda i Guinness Rekordbok. Förre rekordhållaren i att vara yngsta världsomseglaren slogs med enbart två månader. Mike började segla när han var sju år och har inte slutad sedan dess. Nu satsar han på OS i London. För Mike själv skulle det vara en ära att få segla för Storbritannien. Han har även startat en fond i samarbete med världens äldsta frivilligorganisation för ungdomssatsningar: the Tall Ships Youth Trust. Målet är att hjälpa andra unga seglartalanger framåt inför OS 2012. Många, framför allt i England, ser Mike som en stor förebild för kommande seglare, och inte minst som inspirationskälla till ordspråket: allt är möjligt, bara viljan finns.