Niklas Eder Mästarnas Mästare

För andra gången kunde Niklas Eder i helgen ta emot det åtråvärda priset som segrare av Mästarnas mästare. Seglingstävlingen, där alla SM-mästare möter varandra, avlöpte utanför Båstads hamn. Helgen som inramade tävlingen innehöll det mesta en härlig seglingshelg ska göra.

I helgen avgjordes den ärofyllda tävlingen Mästarnas mästare. Kampen avlöpte mellan de svenska mästarna som korats under året i olika seglingsklasser. Platsen var vattnen utanför Båstad. Det borgade för en intressant strid mellan deltagare som var allt annat än duvungar med i spelet. En del är nämligen inte bara SM-mästare, utan också till och med Världsmästare. Många andra satsar stenhårt på OS i London nästa år.

Tävlingen
Den prestigefyllda tävlingen var enkelt upplagd. Först gällde det att klara av grundomgången. Sedan var det semifinal och därpå final på en bana som låg strax utanför hamnen så att alla från kaj kunde se vad som hände där ute på böljan den blå. Den typen av bansättning var helt ny för året, och inspirationen för denna lösning kom från America´s Cup och Formel 1. Totalt fanns ett 40-tal SM-mästare på startlinjerna, och de representerade alla typer av klasser som tänkas kan, med damer och herrar om vartannat. Men den här gången fick de enas om en och samma båttyp. Det är en klassisk segelbåt med 6,60 meters längd och med ett 16,5 kvm stort storsegel.

Vinnaren
Vinnaren för året blev Laser Master besättningen: Niklas Edler tillsammans med Mathias Hermansson och Mikael Björndal hem segern under söndagens finalrace. Därmed blev också Edler den första att lyckas med bedriften att ro hem priset två gånger. Han har också lyckats komma med hela fem gånger utav sex möjliga. Segern kom inte som en direkt överraskning för publiken. Redan innan racet ansågs han som favoriten bland alla andra mästare. Segern firade med kanske sommarens sista plurr i hamnbassängen.

Härlig mötesplats
Helgen handlade inte bara om prestige. Det fanns gott om tid för nätverkande och möten där viktiga frågor kunde tas upp gällande sportens framtid och utveckling. Ett av de mer intressanta amtalsämnena rörde banformaten och hur de ska utformas. Ett prov på nytänk var de omnämnda banorna i själva Mästarnas mästaretävlingen. Alla deltagare fick tycka till om hur de upplevde bansättningen. Även gemenskap och samvaro stod på agendan och skattades högt. Regattamiddagen blev en bejublad föreställning där arrangörerna passade på att dela ut en nyinstiftat Hall of Fame-utmärkelse. Målet med priset är att sätta ljuset på den eller de personer som genomfört extraordinära insatser för svensk segling. Den allra första pristagaren blev Pelle Petterson. Med en mängd OS- och VM-medaljer var han ett självklart val, särskilt som han också var drivande i de svenska America´s Cupsatsningarna på sin tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *