Volvo Ocean Race värmer upp med legender

Volvo Ocean Race står inför sin årliga start. Inför upptrappningen av tävlingen arrangeras Volvo Ocean Race Legends Regatta. Regattan går av stapeln den 1 – 5 november i Alicante. Bland årets deltagare finns i år svenske Mange Olsson. Han är i fint sällskap, då regattan lockar världskändisar från både förr och nu.


Foto:

När Volvo Ocean Race åter drar igång sin världscirkus är utgångspunkten Alicante. Första etappen för årets deltagare påbörjas den 5 november med första etappen som ska föra tävlingen till Kapstaden, Sydafrika. Men innan dess ska mycket hinnas med, inte minst ett legendariskt race. Legends Race är en stjärntillställning till för att öka förväntningarna och trappa upp känslan inför den stora Volvo Ocean Race. Tävlingen kommer att avlöpa i Alicande mellan den första och femte november och samlar idel kändisar i startfältet. Bland kändisarna hittar vi ”vår egen” Mange Olsson.
Tävlingen
Själva tävlingen kommer att pågå under två dagar. Rutten går på en singelbana och alla ansträngningar har gjorts för att publiken ska kunna se så mycket som möjligt av seglatsen. Samtidigt är tävlingsbanan byggd för att vara rolig och utmanande för skeppare såväl som besättning. Förstapriset är Sir Peter Blake Trophy, en vacker och klassisk silverbuckla till minne av den största legenden av dem alla.
Deltagare
15 båtar slåss i Legends Race om ära och medaljer. En av dessa är således svenske Mange Olsson, en man som får äran att visa framfötterna bland en mängd ikoner och namnkunniga seglare, vissa till och med riktiga världskändisar. I startlistan finns allt från seglare som deltog i förra omgångens Volvo Ocean Race till äldre gentlemän och dito kvinnor som deltog i motsvarande tävling redan år 1973 – 1974. Då hette tävlingen Whitbread Round the World Race. I deltagarlistan finns namn som Lady Pippa Blake, Pierre Fehlmann, Tracy Edwards, Sir Chay Blyth och Skip Novak. Mange deltar i egenskap av att vara Legends Regatta and Reunion Ambassador.
Båtarna
En av de båtar som var med år 1973 och som kommer att delta i årets Race Legends är den 55 fot långa båten Tauranga med italiensk besättning. Franska Galuoises III står med på listan. Hon deltog i världsomseglingstävlingen år 1982 – 1983. Whitbread vanns år 1986 av franska L´ Espirit d`Equipe. Även hon och besättning deltar i Legends Race. Det gör också två stycken Withbread 60:s, där en av dem är Assa Abloy, en båt som var deltog år 2001-2002. Modernast är Teléfonica Black och Green Dragon, två båtar som representerar den rådande Volvo Open 70 Class och som båda deltog år 2008 – 2009Men mest meriterad är ändå maxiyachten Great Britain II om 77 fot. Hon var med i tävlingen hela fem gånger på raken, vilket är ett rekord i sig. Mot dessa tävlar den första Whitbread 60 som någonsin byggdes: Heineken.

För mer information om Volvo Ocean Race och Legend Race: www.volvooceanrace.com


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *