Njut av vårvinterns isfiske – men glöm inte säkerheten

Våren närmar sig med stormsteg och visst är det underbart att sitta i lugn och ro och fiska ute på isen medan man njuter av vårsolen. Men solen är inte bara av godo så här års – värmen kan snabbt göra isarna förrädiska. Sorgligt nog har vårisarna redan krävt ett antal liv i år. Låt det inte bli fler.


Foto:

Även om isen verkar tjock, stark och säker när du beger dig ut tidigt på morgonen efter en kall natt, så kan läget snabbt förändras när solen tittar fram. Därför är det otroligt viktigt att alltid kontrollera isen varje gång du förflyttar dig, allra helst med hjälp av en ordentlig ispik. Klarar isen två kraftiga hugg med piken är den normalt sett säker att gå på, men det betyder inte att den är säker ett par meter längre fram. Så ta för vana att gå sakta och testa isen ofta – även om du ser andra personer som redan är ute på isen.

Generellt bör man inte bege sig ut om kärnisen är mindre än en decimeter tjock, men sätt ännu hellre en ”egen” gräns på 20 centimeter! Ta alltid det säkra före det osäkra gå en omväg istället för att beträda is som du misstänker kan vara instabil och var extra försiktig under broar, i närheten av bryggor och klippor, där det växer vass, samt vid strömmar, råkar och utlopp. Svaga områden kan dessutom ofta dölja sig under snö. Tänk också på att salt havsvatten fryser saktare och smälter snabbare än sötvatten, vilket gör det ännu viktigare att vara uppmärksam om du isfiskar i skärgården.

Och glöm inte flythjälp och isdubbar! Isdubbarna bör alltid hänga ovanpå kläderna, strax under hakan, så att du lätt kan komma åt dem. De bör även vara försedda med en visselpipa, så att du snabbt kan tillkalla hjälp om olyckan är framme. Allra bäst är så klart att inte ge sig ut på isen ensam. Ju fler ni är desto säkrare, men är ni många som är ute tillsammans, se till att inte gå för nära varandra! Annars är risken stor att alla faller i vattnet om en av er går igenom isen. En ryggsäck med ett klädombyte paketerat i en vattentät plastpåse, en likaledes förpackad mobiltelefon, samt minst en lättåtkomlig livlina bör också alltid finnas med. På www.issakerhet.se hittar du mer information om hur du vistas tryggt på isen under vårvintern.

Isfiske är en härlig sysselsättning, men inte värd att riskera livet för – så ta hand om er där ute!


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *