Nokia satsar på egen trimaran i Nokia Oops Cup i år igen!

Nu är det klart att Nokia ställer upp med en egen båt i norra Europas största seglingstävling för trimaraner, Nokia Oops Cup som avgörs i sommar. Besättningen som kommer att segla Nokias trimaran är dansk och skeppare är Stefan Myrälf.


Båtarna i Nokia Oops Cup är Formula 60 Trimarans och seglas av välrenommerade skeppare som exempelvis Mange Olsson (båten GORE-TEX) och Klabbe Nylöf (HiQ). Båtarna är 18×16 meter och väger 5 000 kilo, masten är 30 meter hög och seglingsytan 400 kvadratmeter. Dessa trimaraner har en toppfart på över 35 knop.


“Vi är revanschsugna och ska satsa allt för att förbättra förra årets andraplats till en slutseger i Nokia Oops Cup. Både besättning och trimaran är i toppskick så jag skulle bli förvånad om vi inte sätter fartrekord under någon av sommarens deltävlingar”, säger Christian Jensen, co-skipper och rorsman på Nokias trimaran.

Tävlingarna
Tävlingarna i årets Nokia Oops Cup inleds i Helsingfors den 30 maj och kommer att gå i Finland, Sverige Norge, Danmark och Polen. Se bifogat tävlingschema för mer information. Det handlar om tre typer av tävlingar:
– Publikvänliga ”City race” med korta banor som hålls i hamnar, eller nära kusten, vilket gör dem enkla för besökare att följa. Två typer av City race kommer att genomföras: Course Races och Speed Races.
– Offshore race, vilket är längre tävlingar som exempelvis Gotland Runt där båtarna tävlar på öppet vatten.
– Double-Handed Offshore Race, där båtarna seglas av endast två besättningsmedlemmar.

I anslutning till tävlingarna kommer att hållas evenemang i så kallade Race Village. Här kan besökare delta i tävlingar, få mer information och i detalj följa seglingstävlingarna.

Fakta om Nokia Oops Cup
Säsongen 2001 var det premiär för Oops Cup och möjligheten att se en seglingstävling med trimaraner i storstäder som Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Toshiba med skepparen Mange Olsson vann. Förra året genomfördes andra upplagan av Nokia Oops Cup, den här gången med Nokia som huvudsponsor. Tre team med några av Europas mest erfarna och kända skeppare och seglare deltog i tävlingarna; HiQ, Nokia och GORE-TEX. HiQ vann totalcupen och satte också nytt hastighetsrekord i Faerder Race och Sjaelland Runt. Nokia kom tvåa, och GORE-TEX på tredje plats.


Tävlingsdatum
Helsinki City Race, 30 Maj
Stockholm City Race, 5 Juni
Oslo City Race, 10 Juni
Faerder Race, 11 Juni
Göteborg City Race, 16 Juni
Sjaelland Rundt, 18 Juni
Copenhagen City Race, 21 Juni
Gotland Runt, 4 Juli
Double-Handed Race, 7 Juli
Gdansk/Sopot City Race, 11 Juli