Nya regler för fylla på sjön – igen

Förra året infördes begreppet sjöfylla på sjön. Nu, år 2010, skärps kraven på nykterhet än ett snäpp. Den första juni är det 0,2 promille som gäller för den som framför en något större båt och som inte vill riskera böter på sjön.


Alkohol på sjön
Nu blir det tuffare tag igen för den som vill bege sig ut på sjön. Lagen om sjöfylla har fyllt spaltmetrar under 2000-talet, då det tidigare helt enkelt inte fanns några gränser för hur mycket en person kunde dricka i form av alkohol innan de förde fram sin båt. Ett antal båtar hamnade årligen på kobbar och skär, båtar som förts fram i extrema farter av berusade förare, vilket kom att höja rösterna för promillegräns även på sjön

Del två
Förra året inleddes en skärpning av alkohollagen på sjön. Rattfylla kom att gälla vid 1,0 promille och vid misstanke om sjöfylla kunde också polis ta blodprov för att bekräfta misstanken. Nu går riskdagen, med Moderaterna i spetsen, ett steg till och inför samma alkoholregler som gäller för bilar, vid framförandet av större båtar på svenskt vatten. Det innebär således att gränsen den 1:a juni blir 0.2 promille för sjöfylla. Vid 1,0 kan föraren av båten dömas till grovt rattfylleri.

Större båtar
Men det är inte alla som behöver oroa sig för att åka fast, i alla fall inte vid ett måttligt drickande. Lagen som träder i kraft för sjöfylleri gäller i första hand lite större båtar, det vill säga motor- och segelbåtar med en längd om över 10 meter. Lagen gäller även båtar som har en motor som kan föra fram båten i minst 15 knop. Vid sjöfylla gäller att en person kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Tvetydigt
De gränser som satts kan se som tvetydiga. För är det verkligen bättre att en person som kör en dryga nio meter lång båt som kan gå i 14 promille kan göra detta säkert vid en hög promillehalt? Det är tur att den grova sjöfyllan, den som gäller vid promillehalter över 1,0, gäller alla båtar. Då kan brottet leda till en dom på upp till två års fängelse.

En annan intressant aspekt är att det tidigare var möjligt att lagföra personer som varit berusade vid rodret, även om promillehalten inte varit så hög. Det är nu inte längre möjligt, i alla fall inte vid bruk av mindre båtar. Det fanns nämligen ingen nedre gräns för sjöfylleri.

Rutinmässighet
Den nya lagen ger också såväl polis som kustbevakning rätt att ta rutinmässiga andningsprov på båtförare. Tidigare har rätten att ta utandningsprov enbart gällt om det föreligger risk för sjöfylleri och det har i första hand varit polisen som tagit hand om saken.

Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *