Och vinnarna i årets ÅF Offshore Race är…

Årets ÅF Offshore Race började ganska tufft för de flesta deltagarna med besvärliga vindar som gjorde det svårt att ta sig ut ur skärgården. Väl ute på öppet vatten säger Ralf Aspholm, skeppare ombord på DataCom, att de fick både kryss och läns med såväl mycket som lite vind. Men det gick ju slutligen riktigt bra och Ralf kammade hem segern tillsammans med sin rutinerade besättning, bestående av bland andra navigatören Roger Nilson, fördäckaren Anders Dahlsjö och taktikern Matt Humphries, vilka alla har erfarenhet från jorden-runt-segling. Den sista biten in mot målet i Sandhamn överlät Ralf Aspholm rodret till DataComs ägare, Christer Carenfelt, som deltog i tävlingen för 25:e gången. 72-åringen hade bestämt att detta skulle bli sista racet runt Gotland för hans del och nu fick han ju fira av det med att vinna, vilket måste kännas som en riktigt fin avslutning.

Breddklassen (SRS) vanns av Farr 30:an Matrisen Sailing Team med skepparen Robert Szabo, som har en milslång meritlista med både VM-, EM- och SM-guld i bakfickan. Teamet har även vunnit två klassegrar i ÅF Offshore Race sedan tidigare, 2010 och 2011, men detta var första totalvinsten i SRS. I år var teamet emellertid en man kort, vilket innebar att de saknade 70 kg på kryssen, men Robert Szabo menar att det samtidigt var en fördel då de i gengäld kunde segla väldigt aggressivt, vilket säkerligen också bidrog till vinsten.

I klassen för äldre träbåtar går racet endast ner till Visby och sedan tillbaka. Vinnaren i den ”klassiska” klassen kunde därför koras redan under tisdagen och det blev 48-fotaren S/Y Anitra som tog hem segern med skepparen Thomas Kahm ombord. Havskryssaren Anitra ritades av Sparkman & Stephens och byggdes på Neglingevarvet 1958. Redan året därpå kammade hon hem första platsen i klassiska Fastnet Race.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *