Hur miljövänligt kör du på sjön?

Nytillverkade båtar blir allt mer miljöanpassade, men oavsett om du har en sprillans ny båt eller en båt som har några år på nacken så är körsättet avgörande för hur mycket bränsle som går åt och hur mycket avgaser som släpps ut. Bara genom att anpassa körningen kan du minska bränsleförbrukningen med upp till hela 40% och därmed minskar ju även avgaserna, vilket gör gott både för ekonomin och naturen.

För att dra så lite bränsle som möjligt ska båten helst ligga så parallellt med vattnet som möjligt och i princip bara glida ovanpå ytan. En bra indikation på att båten ligger rätt är om ”svallvågen” eller ”uppsprutet” börjar ungefär mitt på båten. Ett allt för kraftigt nedtrimmat powertrim gör att båten går trögt och bränsleförbrukningen ökar. Har du en båt som kan plana så se till att komma över planingströskeln så snabbt som möjligt då det är i planingsögonblicket som motorn drar mest bränsle. Håll dig sedan till en lagom marschfart och dra inte på till max. Går båten lätt och slipper kämpa sig fram i vattnet så känns det oftast som den går fortare – även om du i själva verket kör under toppfart. Genom att dra av några knop på toppfarten sparar du dessutom ännu mer bränsle.

Undvik helst att bromsa i onödan. Om du möter vågor, till exempel efter en annan båt, styr hellre runt dem än sakta ner eftersom du då måste gasa upp för att plana på nytt. Har du en motor med powertrim eller om båten är försedd med trimplan, se till att köra proaktivt så du kan agera i god tid om du ser vågor framöver. Om du trimmar in vinkeln på motorn så skär båten smidigare genom vågorna och du slipper sakta ner.

Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *