Öppna Varv med flera nyheter

Helgen den 21-23 augusti arrangerade varven på Orust båtfesten Öppna Varv. Under helgen visades över 150 båtar på fyra varv på ön och en helt ny tillbehörsutställning genomfördes. Ett stort dragplåster var världsomseglaren Arne Mårtensson, nyss hemkommen efter tre år på haven.Nord West 370 SportsTop var en av nyheterna på årets Öppna Varv.

 

Öppna Varv är Sveriges största flytande båtmässa. För många är det en verklig båtfest när varven på Orust norr om Göteborg gör gemensam sak och visar upp sina segel- och motorbåtsmodeller för besökare. Samtidigt bjuds båtvarv från hela Sverige in för att visa sina modeller. Över 150 olika modeller över 7,5 m visades under en fullspäckad helg. De flesta båtar som visades var segelbåta och alla modeller visades i sitt rätta element: på vattnet. På Vindö genomfördes en stor båttillbehörsutställning som utökats enormt tack vare Vindöns nya båthall. Över 90 stycken utställare visade upp sina produkter i båthallen och i hamnen.

Öppna Varv
Upptakten till Öppna Varv var den öppna dag som Najad anordnade varje år för sina kunder. Det gav ett intresse för kunderna att få komma en särskild dag på året och se alla modeller ”in action”. Arrangemanget växte och är så idag Sveriges största flytande båtmässa. Första året för den gemensamma tillställningen var år 1996. Arrangörer är Sweboat, Hallberg-Rassy Varvs AB, Najadvarvet, Malö Yachts, Nord West Yachts, Regina av Vindö Yachts och Vindö Marin. Sweboat är en intresseförening för båtbranschföretagare. Totalt finns det ca 400 medlemmar i Sweboat.

Inför Öppna Varv skickar företaget ut mängder med inbjudningar till kunder runt om i världen som lotsas runt och underhålls över helgen. Allmänheten får på dagtid njuta av att se de nya båtarna, och kanske visa sitt intresse för köp. Under helgen passade Malö Yachts på att fira lite extra. I år fyller varvet 70 år.

Arne Mårtesson
I år var Handelsbankens förre VD Arne Mårtensson ett extra starkt dragplåster. Han bytte bokstavligen kontorslivet för de öppna haven. Efter en världsomsegling om tre år låg hans båt Yaghan i Ellös hamn under helgen. Yaghan är en 62 fots Hallberg-Rassy. Arne passade även på att hålla en välbesökt presentation där han berättade om sina strapatser, och sina framtida planer. För att återgå till kontorsstolen igen verkar inte vara något alternativ. Havet är mer lockande.

Nya modeller
Bland båtmodellerna fanns hela 25 båtnyheter. Bland annat var det världspremiär för Arcona 340, Finn Flyer 36, Hallberg-Rassy 310, Hallberg-Rassy 48 (ny layout), Najad 410 och Maxi 1060. Flera andra båtar som visades var nya för den svenska marknaden, till exempel Atlantic 805, T-34 och Dufour 405. Mest uppmärksamhet fick Nord West 370 SportsTop. Båtens styrsystem är helt elektroniskt och drivs med ett IPS-system från Volvo Penta. Föraren styr med hjälp av en joystick. Upp till fyra joysticks kan installeras i en och samma båt. Namnet SportsTop har givits modellen tack vare det motordrivna taket.

Med på mässan var också husbåten Vågen. Husbåten är 50 kvadratmeter stor och en udda fågel i båtsammanhang. Men hon kan faktiskt komma upp i tio knop tack vare två stycken 140-hästars dieseelmotorer och två bogpropellrar. Designen liknas vid en hybrid av ett strykjärn och en ubåt…

Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *