Orust laddar för Öppna Varv

Sveriges varvscentrum Orust laddar nu ordentligt inför årets stora Öppna Varv. Evenemanget är ett av Sveriges mest uppskattade flytande båtmässor. Här har besökarna möjlighet att se varvsindustrin från insidan, samtidigt som de kan frossa i båtnyheter både på vatten och land.
Mässan
Öppna Varv är en tillställning som ökar i attraktionskraft för vart år som går. Den allra första Öppna Varv-helgen anordnades år 1996. Den flytande båtmässan Öppna Varv på Orust är belägen på fyra olika platser: Ellös, Henån, Kungsviken och Vindön. Här får besökarna en unik inblick i varvens arbete och hur båtbyggnader går till. Samtidigt ges möjlighet att se mängder av båtmodeller i sitt rätta element: i vattnet.
Varven på Orust
På Orust finns osedvanligt måna anrika varv. De är också osedvanligt framgångsrika. Av alla de fritidsbåtar som trafikerar de svenska farvattnen, kommer fem utav sex ifrån något av Orusts varv. Det gör det naturligt att lägga Öppna Varv just här. Bland dagens varv märks inte minst Hallberg-Rassy Varvs AB i Ellös, Najadvarvet i Henån, Malö Yachts beläget i Kungsviken samt Regina af Vindö Yachts och Nord West Yachts på vindön. Det är dessa som huserar det öppna huset, på sina egna varvsområden.
Årets mässa
I år blir kommer det att finnas hela 150 olika segel- och motorbåtar i hamnarna för allmän beskådan. Båtarna kan i många fall provköras. Förutom båtvisningar kommer det att finnas mängder med utställare som säljer tillbehör till båtar. 80 tillbehörsleverantörer är redan anmälda. Tillbehörsmässan kommer att vara belägen i Ellös, där Hallberg Rassys varv är beläget.
Många nyheter
Nyheterna i hamnarna inför årets Öppna Varv är osedvanligt många. Hallberg-Rassys i Henån kommer till exempel att visa upp den nya Hallberg-Rassy 64, en motorbåt att drömma om. Motorbåten är varvets största någonsin och priset ligger på hisnande 22 miljoner kronor. Bland de många nyheterna märks också Malö Yachts motobåt Malö 47, Nord Wests Nord West 430 Sports Top och världsnyheten Bavaria Sport 43. Samtliga modeller kommer att visas i vattnet.

Öppettider
Årets Öppna Varv pågår mellan den 26 och den 28 augusti på fyra varv i Orust belägna i Ellös, Henån, Kungsviken och Vindön. Öppettiderna är mellan kl 10 och 18 varje dag. Inträdet är gratis och det finns gott om P-platser tillgängliga för besökarna på respektive plats. För arrangemanget står Sweboat i samarbete med varven på Orust och Orust Kommun. Mer information om Öppna Varv finns att läsa om på www.oppnavarv.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *