Tall Ship Race till Halmstad

Den 31 juli startade den allra sista etappen av Tall Ship Race för säsongen. Starten går i Stavanger och målet är den vackra hamnstaden Halmstad. Här råder febril aktivitet inför den stora folkfesten som ankomsten leder till.


Foto:

Under söndagen avseglade deltagarna i det ståtliga Tall Ship Race från Stavanger. Målet är västkuststaden Halmstad, vars hamn de förväntar sig få angöra den 5 augusti. I Halmstad väntar invånare och gäster med spänning på att få se de vackra fartygen, och på den stora folkfest som kommer till.

Tall Ship Race
Tall Ship Race är en tävling som startade år 1958 och som sedan dess körts årligen. På den tiden seglades skutorna av officerare och dess besättningsmän. Idag är det trainees som bemannar båtarna. Var och en av båtarna drivs av en organisation som tar emot äventyrslystna praktikanter som vill uppleva världen och de stora haven. Åldern på besättningen som är praktikanter är mellan 15 och 25 år. De utgör ungefär hälften av personalen ombord. Totalt ställer i år 70 fartyg upp och på dessa finns upp till 4 000 ungdomar. Fartygen är uppdelade i fyra olika klasser.

Resan
Syftet med Tall Ship Race är att knyta samman världens olika ungdomar och personer av olika social bakgrund för att skapa en mer vidsynt förståelse av varandra. Årets seglats startade i Waterford på Irland och den första etappen seglades till Greensock i Skottland. Därefter angjordes Leerwick på Shetlandsöarna och sedan Stavanger i Norge. Nu väntar alltså Halmstad och fartygen beräknas anlända lagom till nästa helg, den 5 augusti.

Det händer i Halmstad
Tall Ship Race är ett enormt populärt evenemang, både bland publik och bland arrangörer. Mängder med kuststäder visar intresse för att ta emot den armada av gamla skepp som deltar i Tall Ship Race. Halmstad är den som dragit det längsta strået, och kan i slutet av veckan se fram emot en folkfest utan dess like. Idag är Tall Ship Race den största skutseglingen i världen och det kan åskådare och deltagare tacka en brittisk advokat vid namn Bernard Morgan för. Han startade tävlingen för att rädda de gamla fina skutorna från en säker undergång. Det var under en tid då de stora skutorna inte längre fyllde någon praktisk funktion för sjöfarten.

Satsat ger tillbaks
För att anordna festligheterna runt Tall Ship Race har Halmstad satsat 18 miljoner. Dessa pengar kommer att komma tillbaka till staden och dess näringsidkare med råge, tack vare det enorma intresse som finns för tävlingen. Inför de otroliga skeppens ankomst festas det hela veckan lång, med start den 5 augusti. Timbuktu, September, Tove Styrke och Mikael Rickfors är bara några av de artister som kommer att medverka. Dessutom kommer Halmstads gator att leva upp tack vare en stor gatuteater. Halmstad har till och med satsat på en enorm Youth Arena, en plats för enkom ungdomar. Där kan de ungdomar som kommer med skeppen och andra deltagare umgås och knyta kontakter. Radiostationen RIX FM sänder live från området den 4 augusti och helgen ut.

Mer om festligheterna i Halmstad och de fartyg som deltar kan du läsa om på Halmstads egen Tall Ship Race-hemsida. www.tallshipracehalmstad.se.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *