Ovanligt många grundstötningar under sommaren

Det otroligt fina sommarvädret gjorde att svenska båtägare spenderade extra mycket tid ute på sjön under semestermånaderna, men dessvärre var det inte bara den tropiska värmen och det vackra solskenet som överraskade oss denna sommar. I år var vattenståndet dessutom ovanligt lågt kring de svenska kusterna vilket ledde till att många fritidsbåtägare fick ett abrupt avslut på sina efterlängtade båtsemestrar. Tack vare de låga vattennivåerna kom många tidigare harmlösa grynnor närmare ytan och områden som vanligtvis är säkra att navigera genom förvandlades plötsligt till förrädiska båtfällor.

I Östersjön rapporterades att vattenståndet var närmare en halv meter lägre än normalt och längs Västkusten har det varit ännu lägre – något som de flesta båtägare gissningsvis inte ens varit medvetna om. Många grundstötningar har således kommit som en överraskning från ingenstans och därmed blivit väldigt hårda och orsakat stora skador på båtarna.

Enligt försäkringsbolaget If hade de fram till och med den sista juli i år mottagit 305 anmälningar om grundstötningar, jämfört med samma period förra sommaren då de fick in sammanlagt 227 anmälningar – en ökning med hela 35 procent.

Tvärtemot vad man kanske kan tro är det dock sällan som en båt helt sonika fastnar på ett grund och måste bogseras bort. Ofta är det istället växelhuset eller propellern som tar den värsta smällen vid en grundstötning, men om dessa går sönder och måste bytas kan det trots allt bli en ganska dyrbar historia. I regel får man räkna med att punga ut från 15 000 kronor och uppåt… Förvisso brukar båtförsäkringen täcka in grundstötning, men om man räknar med självrisk och åldersavdrag rör det sig ändå om ganska stora summor.

Numera navigerar de flesta med hjälp av GPS, men det är klokt att inte enbart förlita sig på tekniken utan även hålla koll på vattnet med egna ögon. Då är det större chans att man hinner lägga märke till eventuella avvikelser och reagera i tid.