Oxelösund får nygammalt strandhugg

I vår startar upprustningen av Ålö skärgårdshemman. Målet är att skapa en gästvänlig miljö i ett anrikt område. Såväl båtplatser som badplatser, tältplatser och vandringsleder kommer att iordningställas. Redan till sommaren beräknas en del av arbetet stå klart, så att besökare kan njuta av detta kulturområde.


Foto:

I vår startar upprustningen av gamla Ålö skärgårdshemman på ön Ålö i Oxelösunds skärgård. Här kommer byggnader och bryggor att renoveras, vandringsleder skapas och enklare övernattningar att erbjudas. Målet är att skapa en genuin miljö för aktivt lärande, för ett givande friluftsliv och inte minst för kulturturism.

Målet
Ålö skärgårdshemman är både en ö och en gård med en anrik historia. Historien går åtminstone tillbaka till 1400-talet och här finns en mängd olika redskap, verktyg och inventarier bevarade. När gården var i bruk var såväl jordbruket som fisket viktiga näringar för innehavarna, innehavare som är väl dokumenterade genom tidernas gång. Nu ska Oxelösunds hembygdsförening tillsammans med en rad andra aktörer återskapa den miljö som en gång var här – men i något mer modern tappning. Vandringsleder och bryggor ska göra ön tillgänglig för alla. Husen ska rustas upp, och till och med jordbruket ska rustas upp för att skapa den levande kulturhistoriska miljön som eftersträvas. Här ska ett levande besöksmål upprättas, för gammal som ung.

Ta sig dit
Det är meningen att både båtägare och andra lätt ska kunna ta sig till Ålö Skärgårdshemman. Tack vare de nya bryggorna och tältplatser samt erbjudande om enklare övernattning, kommer alla som har tillgång till en egen båt, oavsett storlek, att kunna uppleva ön. Även de utan egen båt är mer än välkomna. Det kommer att gå stadiga båtturer mellan Gamla Oxelösund och Ålö, vilket gör kulturmiljön på Ålö tillgänglig för alla.

När klart?
Första spadtaget har redan tagits för projektet och de som är nyfikna på Ålö får chansen att redan i sommar. Bland annat kommer en organiserad kulturvandring att ske den 13 juni. Då finns chansen att lära sig mer om såväl gård som kultur och framtida planer. Det kommer sedan att ta tre år för projektet att bli helt klart. Då kommer ett hundratal övernattningar sker på ön och än fler beräknas komma som dagbesökare.

EU-pengar
Det är tack vare ett anslag från EU:s strukturfond projektet kan påbörjas. Totalt har ett anslag om 800 000 kr godkänts för upprustningen. Drivande i projektet är Oxelösunds hembygdsförening som tillsammans med Oxelösunds kommun, PROMARINA, Oxelösunds Båt & Motor samt Dykarklubben Aquatic ska se till att renoveringen genomförs enligt plan. Totalt beräkna ombyggnationerna och restaureringen att kosta runt 1,8 miljoner kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *