Rapportera okända grund och vinn teknisk utrustning

Det finns många ställen runt om i skärgården där bristfällig eller icke existerande utmärkning gör att fritidsbåtar ofta går på grund. Under sommaren kommer därför Sjöfartsverket tillsammans med bland andra Transportstyrelsen och Stockholmradio att genomföra ett projekt med inriktning på att lokalisera och märka upp dessa platser. I samband med detta projekt lanseras även en tävling för allmänheten – där den som har information om omärkta eller ofta påstötta grund, kan rapportera in dessa och vinna fina priser.


Foto:

Vill ha hjälp från allmänheten
För att kunna lokalisera de mest ”välbesökta” grunden har Sjösäkerhetsrådet, med Transportstyrelsen i spetsen, startat ett samarbete med en lång rad organisationer och myndigheter, såsom bärgare, sjöräddare och försäkringsbolag. Men för att kunna hitta alla dolda eller dåligt utmärkta grund, efterlyser man nu även allmänhetens hjälp i form av en rapporterings-tävling. Har du bra lokalkännedom om ett visst område i skärgården och har vetskap om något ställe där många fritidsbåtar går på grund, där information saknas på sjökorten, alternativt där utmärkningen i övrigt är bristfällig? Då kan du rapportera in detta och samtidigt ha chans att vinna praktisk kommunikations- eller navigationsutrustning.

Så deltar du i tävlingen
Tävlingen är redan i full gång och pågår fram till och med den 30 september i år. Har du ett grund att rapportera deltar du enkelt i tävlingen antingen genom att ringa Stockholmradio på 08-506 622 70 (alternativt anropa dem via VHF), eller genom att lämna informationen på www.ökändagrund.se. Ange tydliga koordinater för var grundet finns och glöm inte dina kontaktuppgifter, så du inte går miste om en eventuell vinst! En jury bestående av representanter från Sjöfartsverket, Sjösäkerhetsrådet och Stockholmradio kommer att utse 20 personer som kan vinna exempelvis en smidig bärbar VHF, en AIS-mottagare eller programmet Seapilot – en smart navigationsapp, som passar såväl iPhone som iPad, samt sjökort alternativt båtsportkort.

Så används informationen
Den information som samlas in från organisationer och allmänhet kommer att användas för att göra nödvändiga förändringar som gynnar säkerheten i skärgården. Alla uppgifter kommer att utvärderas löpande för att avgöra vilka åtgärder som behöver tas. Det kan röra sig om att bara komplettera sjökortet, alternativt ändra eller förstärka utmärkningarna runt grundet. Dessutom kan man med rätt information lättare förebygga grundstötningar genom att via tillgängliga kanaler gå ut med varningar till allmänheten.

Även om du inte vill delta i tävlingen kan du alltid rapportera in olika faror eller hinder som saknas på sjökorten via sjöfartsverket.se.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *