Stor brist på båtplatser i Stockholm

Den som går i tankar att skaffa båt, bör först se till att det finns tillgängliga båtplatser i kommunen. Bor man till exempel i Stockholm, har man i värsta fall upp till 10 års väntetid att se fram emot innan man får en plats att lägga båten i vattnet – och köerna ökar.


Foto:

Långa köer
Enligt Petra Sundström, på Stockholms stads idrottsförvaltning, som administrerar kölistan i Stockholms stad, kämpar man för att försöka öka antalet båtplatser, men har svårt att komma ifatt köerna. I april i år stod 1807 personer i kö och i takt med att båtintresset ökar, blir kön allt längre. Ofta har de som äger småbåtar lättare att få en plats, medan de med större båtar brukar få vänta längre.

Svart marknad och skärpta regler
Bara i Stockholmsområdet finns det runt 40 000 båtar och endast 429 kommunala båtplatser. Även hos de privata båtklubbarna är det långa köer. Detta har lett till att vissa försöker kapitalisera på den stora efterfrågan. Säsongshyran för en båtplats brukar ligga på 3 900 kronor, men det har dykt upp annonser på Blocket där man begärt 50 000 kronor för en båtplats. Och Petra Sundström får ibland samtal från människor som är villiga att betala nästan vad som helst, bara de får en plats direkt. På grund av detta har både båtklubbarna och kommunen skärpt reglerna – numera är det båtägaren själv som måste stå för hyresavtalet och han måste kunna bevisa båtinnehavet genom att visa upp ett försäkringsbesked. Det ska med andra ord inte längre gå att hyra en båtplats i andra hand och överlåtelser godkänns normalt sett inte. Alla lediga båtplatser ska gå tillbaka till kön.

Privata stränder och båtpooler
Många bostadsföretag har sedan tidigare tagit mer eller mindre för givet att de äger strandmarken och har därför också byggt ända ner till strandkanten och fixat egna bryggor. Att bostadsföretagen automatiskt äger strandmarken är dock inte längre någon självklarhet. Just nu håller därför Stockholms stad, i samarbete med bland andra Trafikkontoret, på att se över vilka stränder som finns tillgängliga och om ägarna är villiga att upplåta utrymme för båtplatser. Samtal förs även angående att eventuellt införa båtpooler, men man är osäker på hur detta förslag skulle tas emot. ”Då behöver vi ta båtplatser till det, och det är svårt att motivera för någon som har stått i kö i tio år att en båtpool ska gå före”, säger Petra Sundström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *