Rekordmånga engagerade sig i Trygg-Hansas livbojsjakt

De senaste fyra åren har Trygg-Hansa varje sommar anordnat kampanjen Livbojsjakten, där de uppmanar svenska folket att hålla ögonen öppna efter trasiga, slitna och saknade livbojar och rapportera in dessa till försäkringsbolaget. Och i år var det rekordmånga som engagerade sig i livbojsletandet. Hela 73 000 bojar checkades in under sommaren, vilket var över 20 000 fler än förra året. Av de incheckade livbojarna var lite över 2 000 bristfälliga och nu börjar arbetet med att kontakta de ansvariga för att få upp nya hela bojar så snart som möjligt.

En välkommen nyhet för i år var att man nu kunde rapportera in platser där man ansåg att det borde finnas en livboj och totalt inkom 807 sådana anmälningar, vilket tyder på att det är många vattennära ställen där säkerheten kan förbättras. En utvärdering kommer att göras av de områden som rapporterats, men förhoppningsvis kommer Trygg-Hansa till samma slutsats som allmänheten och ser till att sätta upp bojar där de saknas.

Med tanke på att över hundra svenskar har mist livet i drunkningsolyckor hittills i år finns det många goda skäl att öka säkerheten kring våra stränder. Ju fler livbojar som sätts upp, desto bättre, men för att de ska göra någon nytta när olyckan väl är framme krävs det också att de är hela och fungerar som de ska. Därför är det viktigt att inventarierna ses över med jämna mellanrum och de 4 000 personer som deltog i årets livbojsjakt har med största sannolikhet bidragit till att rädda många liv – och inte bara genom att de trasiga bojarna kommer att bytas ut. För varje incheckad livboj – inklusive de hela – har Trygg-Hansa nämligen skänkt en krona till Svenska Livräddningssällskapet och de dryga 70 000 kronorna kommer nu att gå till ett projekt för att öka simkunnigheten hos svenska folket.

Foto: Daniel Mott/www.flickr.com/photos/vargklo/
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *