Hummerpremiär med selfietävling

Klockan 07:00 idag, måndagen den 22:a september, var det en hel del morgonpigga yrkesfiskare som hoppade i sina båtar och begav sig ut längs med den Bohuslänska kusten för att lägga i årets första hummertinor. Tidigt imorgon bitti är det dags att vittja de första tinorna och premiärfångsten kommer därefter att auktioneras ut på Göteborgs fiskauktion klockan 06:30. Men den som är sugen på att smaska i sig en av årets första humrar till middag imorgon kväll får nog vara beredd på att priset är minst lika saftigt som hummern.

Dyrbar fångst
Hummern brukar som bekant kallas för havets svarta guld och det är en benämning som stämmer synnerligen väl om man tittar på hur mycket detta ståtliga skaldjur faktiskt är värt i mynt och sedlar. Rekordpriset sattes 2012 när ett kilo nyfångad bohuslänsk hummer auktionerades ut till en fiskhandlare för hela 102 000 kr(!). Förra året låg auktionens maxpris på jämförelsevis blygsamma 28 000 kr, men ett betydligt billigare alternativ är givetvis att hala upp hummern på egen hand och det finns gott om tid att göra det – hummersäsongen pågår ända fram till och med den sista april.

Vinn skärgårdsweekend för två
För den som vill kombinera hummerfisket med en mysig hotellvistelse, kryddat med lite storstadsnöjen, så tävlar Västsvenska Turistrådet just nu ut en sådan paketresa för två personer med övernattningar både i livliga Göteborg och pittoreska Fjällbacka – skådeplatsen för Camilla Läckbergs välkända böcker. Där kommer man bland annat att få chansen att följa med några av de lokala fiskarna ut på havet, testa på skaldjursfiske och uppleva allt som den vackra skärgården har att erbjuda.

Tävlingen pågår mellan den 26:e september och 31:a oktober och vill du ha chans att vinna denna ”Skaldjurssafari med storstadspuls” behöver du bara ta en ”shellfie”, det vill säga en selfie tillsammans med ditt favoritskaldjur, och lägga upp bilden på Facebook eller Instagram under #saltalivet.

Mer info om weekendresan finns på: http://www.vastsverige.com/sv/bohuslan-paradiset-vastkusten/products/176897/Kraftsafari-med-storstadspuls-Goteborg-moter-Bohuslan/

Du kan även kika på en video på: https://www.youtube.com/watch?v=GGIXXtK0GsY

Fotograf/Källa: Jonas Ingman
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/