Ren båt ger ren natur

Gissningsvis brukar du inte köra bil med parkeringsbromsen åtdragen, men att köra båt med botten full av havstulpaner och annan beläggning har ungefär samma effekt. Med en smutsig botten går båten inte bara saktare, den drar dessutom både mer bränsle och släpper ut mer avgaser. Det finns många sätt att hålla båtbottnen ren – vissa bättre än andra. Båtbottenfärger är en lösning som använts i åratal, men de ger också ifrån sig gifter som är skadliga för miljön. Och även om det kommer ut nya förbättrade båtbottenfärger på marknaden hela tiden så är de fortfarande inte ”bra” för miljön.

Båtbottenfärg är inte heller ett nödvändigt ont, det går alldeles utmärkt att hålla båtbottnen ren bara genom att tvätta den. Att göra rent båten före sjösättningen och efter upptagningen är en självklarhet för de flesta, men det kan även behövas en uppfräschning då och då under säsongen. Beroende på vilken typ av båt du har, och om du inte har möjlighet att ta upp den, så kan du helt sonika hoppa i sjön direkt på båtplatsen och skrubba rent bottnen för hand. Har du målat bottnen sedan tidigare ska du emellertid inte skrubba bort eventuella beläggningar medan båten ligger kvar i vattnet. Det kan få gifterna i färgen att lösa ut snabbare. Att tvätta båtbottnen med jämna mellanrum vid en spolplatta eller designerad båtbottentvätt som tar hand om avfallet är det bästa alternativet. Se också till att i största möjliga mån använda miljöanpassade båtvårdsprodukter – och glöm inte bort att lämna förpackningar och eventuella rester av farligt avfall till miljöstationen.

Numera finns även så kallade membrandukar som fästs vid båtplatsen. Man kör helt enkelt upp båten på duken och den sluter då tätt kring bottnen vilket förhindrar påväxt. Membrandukar måste dock måttbeställas för att passa båten och finns idag endast tillgängliga för motorbåtar. En modell för segelbåtar är dock under utveckling. Det allra bästa sättet att undvika påväxt är dock att lyfta upp båten helt ur vattnet när den inte används. Det kan göras exempelvis med en hydralisk båtlift, vilket dock kräver tillgång till kajplats och el, alternativt med flytande plastmoduler eller uppblåsbara pontoner.

Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *