Eco driving på sjön – inte bara körningen som styr

Lasta rätt
Sättet man lastar båten på påverkar givetvis också bränsleförbrukningen, men det kan vara lätt att glömma bort att lasten även inkluderar personerna ombord. Är båten tung på fel ställe går den trögare i vattnet och drar mer bränsle. Se därför till att fördela packningen – och besättningen – jämt i båten så att den inte blir för tung i aktern eller gräver ner sig i fören. Om du ofta packar båten full, exempelvis inför semestern, är det också värt att kolla upp om du behöver uppdatera propellern till en med lägre stigning. Originalpropellern är oftast anpassad för måttlig packning och du tappar lätt mellan 2-3 knop i toppfart om båten är rejält fullastad. Kort sagt, anpassa propellern till hur du använder båten.

Se över motorn
Det är särskilt viktigt att se över motorn inför varje säsong. Dåliga tändstift och felinställd tändning ger inte bara knagglig gång, det orsakar både högre bränsleförbrukning och mer utsläpp. Så se till att kontrollera inställningen och byta tändstift varje år. Har du en dieselmotor bör du även rengöra och justera spridarna inför varje säsong. Byt också filter och kontrollera alla slangar och kopplingar så det inte läcker någonstans. Använd helst biologiskt nedbrytbar olja och kör på oljeblandad bensin så mår både motorn och miljön bättre.

Byt bränsle
De gamla tvåtaktsmotorerna är bland de allra största miljöbovarna i och med att närapå 30% av bränslet rinner rakt igenom motorn och ut i vattnet utan att förbrännas. Här kan du minska utsläppen drastiskt (med hela 90%) bara genom att byta till akrylatbensin. Akrylat är lite dyrare än vanlig bensin, men med tanke på att svinnet minskar lönar det sig i längden – både för ekonomin och vattenmiljön. Ännu bättre är det om du kan byta ut din gamla tvåtaktare till en med direktinsprut, alternativt uppgradera till en fyrtaktsmotor. En elmotor är givetvis det allra mest miljövänliga alternativet, men batterikapaciteten, laddningsbehovet och vindkänsligheten medför än så länge vissa begränsningar.

Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *