Roligt och säkert med barn i båten under båtsemestern

Semestern närmars sig med stormsteg. Och visst är båtlivet med barn både roligt och fartfyllt och en upplevelse för livet. Vattnet och stranden är däremot inte helt säkra för barn, och många gånger kan en båt bli ett ganska trångt utrymme, särskilt om vädret är dåligt. Med begränsat med plats och aktiva barn gäller det att planera för en säker, och rolig tillvaro.


Båtsemestern tillsammans med barnen kan bli en fantastisk upplevelse i sommar, om den planeras och genomförs rätt. Med små utrymmen och risk för dåligt väder gäller det att ha med sig lagom mycket saker, saker som verkligen kommer till pass. Både barnens säkerhet på båten, och möjlighet att leka och stoja är två viktiga aspekter att tänka på, inte minst när barnen kan springa omkring och vill upptäcka världen själva.

Flytvästen är en absolut självklarhet. Låt barnen ha på sig bra flytvästar, som sitter som de ska och är anpassade till barnens storlek, så fort de rör sig på båten eller vid strandkanten. Som förälder blir oron bra mycket mindre med flytvästen på, och barnen är trygga både på båten och i land. För mindre barn finns flytvästar med ett kraftigt handtag i nacken. Mycket praktiskt. Då de mindre barnen verkligen behöver vara säkra, kan man använda sig av en bilbarnsstol, tex vid angörandet av en brygga. Där är barnen helt säkra, och inte i vägen.

Vattnet är inte den enda faran som lurar, även solen kan skada ett oskyddat barn. Ett ordentligt solskydd behövs. I år lanseras nya kläder av det svenska företaget Solkatt, speciellt anpassade för barn som vistas ute mycket. Kläderna skyddar hela barnet, utan att störa dess rörelsefrihet. Det kan vara värt att prova, eller så tar man med sig solskydd med en hög solskyddsfaktor som verkligen skyddar.
Så länge vädret är vackert och strandhuggen är täta, är det roligt att vara barn på båtsemestern. Särskilt om båten läggs till där det finns andra barn, och där det går att bada. Det finns inget bättre än kompisar. Och utrustade med ett metspö eller en håv, hinkar och spadar har barn alltid fullt upp. Om man dessutom fått med sig en liten jolle, är lyckan fullkomlig. Då behövs inte mycket mer för att göra barnen nöjda. Man kan också med fördel ta med leksaker som glädjer hela familjen, som en fotboll, kubb eller frisbee. Välj med omsorg, utrymmet i en båt, är som sagt begränsat.

Värre blir det om vädret är dåligt och resan mellan hamnarna råkar bli lite väl lång. Om det är möjligt, är det bra att ge barnen sitt egna lilla kyffe så att både de och föräldrarna får lite privatliv. Det kan behövas mellan utflykterna. Leksaker och spel är bra tidsfördriv för hela familjen. Memory, Yatzy och Fiaspel kanske inte är helt nya, men ack så roliga än. Block och pennor, färgkritor och böcker kommer också väl till pass. Med sådana små ting, rinner tiden iväg, och vips är man framme i hamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *