Stora förändringar på Hanse Yachts

Segelbåtsvarvet Hanse Yachts AG satsar framåt inför sommaren 2009. Nu lägger det till Dehler Yachts i sin samling av varumärken, där Hanse, Moody och Fjord tidigare ingår. Och genom en omorganisation tar de själva över importen till Sverige och Norge av sina varumärken. Allt för att öka lönsamheten och bli än större och starkare.


Tyskbaserade Hanse Yachts AG, som grundades år 1993, är ett av de större båtvarven inom yacht-segmentet och ett företag som satsar friskt framåt. Genom uppköp av Dehler Yachts AG och omorganisationer hoppas nu varvet på en ännu bättre framtid. Bland annat har man beslutat att själva ta över importen av båtar till Norge och Sverige, från att tidigare varit delegerad till Bryggan i Väst AB. VD Per Witte kommer dock att sitta kvar som ansvarig för importverksamheten. Enligt företaget är detta ett led i att komma närmare sina slutkunder.


Importen kommer att inbegripa såväl varumärkena Hanse, Moody och Fjord, som alla är i Hanse Yachts ägo. Moody, ett anrikt brittiskt båtvarv, har i 150 år byggt segelbåtar och köptes upp av Hanse Yachts år 2007. Fjord Yachts grundades av norrmannen Alf Richard Bjelke under 1950-talet och kom att köpas upp av Hanse Yachts året innan. Båda varumärkena fungerar helt fristående, under Hanse-paraplyet, men organisation och distribution samordnas.

Nu har Hanse också gått in och köpt upp det tyskbaserade Dehler Yachts AG. Under hösten 2008 konstaterades att båtvarvet Dehler var på obestånd och konkurs hotade. Trots stora satsningar och stadiga kunder, blev inte lönsamheten vad det var tänkt. Men nu ser det alltså ut att ljusna ordentligt för Dehler. I och med att Hanse Yachts går in och köper upp företaget, kan det åter satsa på framtiden.

Det numera 25 år gamla företaget Dehler Yachts kommer även framöver att drivas som en egen enhet, men med kapital i ryggen om så skulle behövas. Hanse Yachts kommer också att bidra till en bättre organisation. Planerade nya modeller kommer att utvecklas vidare, och kunder som lagt in beställningar kan lugnt se tiden an. Båtarna kommer att fortsätta tillverkas.

Hanse Yachts, som numera kan räkna sig till ett av världens största segelbåtsvarv, har starka svenska band. Grunden i företagets båtkonstruktioner är en svensk båtkonstruktion vid namn Aphrodite 291, en båt som blivit en liten klassiker. Ägaren till rättigheterna för båten, Karl Baier, valde att sälja dessa till Michael Scmhidt, som efter att fått tag på dessa rättigheter grundade Hanse. Och den första båten att skapas under namnet HANSE hade liksom förlagan nummer 291 och skapades av båtkonstruktören och tillika svensken Bent Elgaard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *