Ryds fyller en egen hall på Båtmässan

Stor volym, många modeller i alla prislägen, snabb produktutveckling och internationell lansering.
Vi talar om ett småländskt framgångsföretag. Nej, inte IKEA.
– Men vi tänker på samma sätt. Skillnaden är väl att våra kunder slipper skruva ihop grejorna själva, säger Ulf Hansén, VD på Ryds Båtar.

Under Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg 4-12 februari 2006 gör Ryds den största mässatsningen i företagets historia.
Med en gigantisk monter på 500 kvadratmeter tar man en hel mässhall i besittning.
– Vi döper om E-hallen till Rydshallen, bekräftar Bengt Wallin, mässansvarig.
– Förutom Ryds utställning ska även den oerhört populära tävlingen ”Skepp o´ håll”, där en Rydsbåt är förstapris, avgöras här. Här blir också en satsning på fisk och skaldjur – ett antal västsvenska krogar och fiskhandlare medverkar.

Bakgrunden till Ryds storsatsning är företagets snabba utveckling.
– Vi omsätter 180 miljoner kr i år och har ökat omsättningen i tio års tid. Vi planerar för ytterligare ökning de närmaste åren, säger Ulf Hansén, VD på Ryds, som har ett 70-tal anställda på fabriken i samhället Ryd
i Tingsryds kommun i sydöstra Småland. Några omfattande nyanställningar är inte aktuella – men företaget skapar ändå nya arbetstillfällen i Småland och Sverige.
– Istället för att tillverka alla delar själva tänker vi köpa in fler detaljer, vilket skapar arbete åt fler underleverantörer, konstaterar Ulf Hansén.

Ryds, grundat 1948, var från början en fabrik för fiskespön som började tillverka båtar i mitten av 60-talet. Tanken var tidigt att ta fram båtar för folk utan tjocka plånböcker.
– Vi valde att istället satsa på volym. Idag tillverkar vi närmare 2 300 fritidsbåtar om året – eller tio båtar per dygn, förklarar Ulf Hansén.

Hemligheten ligger i att man lyckats industrialisera ett hantverk. Genom injiceringsteknik sprutas plastmassan in i slutna formar – en teknik som man är ensam om i norra Europa. Från ett och samma skrov kan sedan upp till sju olika modeller byggas.
Produktprogrammet omfattar idag ett 40-tal modeller i prisklasser från 12 000 till 450 000 kronor. Företaget har återförsäljarnät i sex länder, förutom Sverige också Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Holland.
Likheterna med IKEA är många – inte minst när det gäller kvalitetsmedvetandet.
– Eftersom vi satsar på båtar i alla prisklasser är kvalitetssäkringen oerhört viktig för oss. Vi låter därför en tredje part, DNV (Det Norske Veritas), certifiera alla våra produkter.

Enligt Ulf Hansén är det segment som just nu växer snabbast 5-6-meters inombordsbåtar i 200 000-kronorsklassen.
– Här finns en enorm utvecklingspotential. Vi har tagit fram en ny serie 18-fots inombordare som vi kommer att premiärvisa på Båtmässan i Göteborg, säger han.
Totalt visar Ryds ett 20-tal modeller under Båtmässan.
– För vår del handlar det om ett nytänkande. Vi har stått på samma ställe i många år. När vi nu får en hel hall till vårt förfogande blir upplevelsen annorlunda: besökarna får mer plats att röra sig på och vi hoppas att fisk- och skaldjurssatsningen ska bidra till en trivsam miljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *