Sagolika Sjöhäst – en sällsam utställning på Aquaria i Stockholm

Den 2:a oktober hade utställningen ”Sagolika Sjöhäst” premiär på vattenmuseet Aquaria på Djurgården i Stockholm. Utställningen pågår fram till och med årsskiftet och den som är intresserad av detta unika djur ska verkligen passa på att besöka museet under denna tid. Ett tiotal arter av sjöhästar har flugits in från olika delar av Europa speciellt för utställningen – alla med olika egenskaper, utseenden och beteenden.

Den påminner lite om fantasyvärldens drakar – vacker och unik – och är en spännande varelse på mer än ett sätt. Den återfinns i vitt skiljda miljöer runt om i världen och lever ett synnerligen annorlunda liv. Hos sjöhästen är det till exempel hannen som bär och föder ungarna, vilket är väldigt intressant, inte minst ur ett reproduktionsbiologiskt perspektiv. En av Aquarias sjöhästhannar är också med största sannolik gravid just nu – så har man tur kan man kanske få se nyfödda små sjöhästbebisar om man besöker museet under hösten och vintern!

Sjöhästarna är sorgligt nog utrotningshotade och beståndet av flera arter är nära nog utfiskat i stora delar av världen. Detta beror bland annat på att de säljs som souvenirer och i många länder även torkas och används som populär naturmedicin. En viktig aspekt av utställningen är därför att informera allmänheten om hur och vad de kan göra för att bidra till att rädda denna fascinerande varelse från utrotning. Genom att skydda sjöhästarna kan man även skydda deras levnadsmiljöer, vilket inkluderar såväl mangroveträsk som kelpskogar, korallrev och sjögräsbäddar. Normalt sett anses sjöhästen vara en väldigt svår saltvattensfisk att odla, men på Aquaria har man lyckats väl med uppgiften ett flertal gånger, bland annat med arten Slank sjöhäst. Under utställningen kommer man att kunna se ett tiotal olika arter, varav två finns naturligt i våra skandinaviska vatten.

Sagolika Sjöhäst kan besökas när som helst under Aquarias vanliga öppettider, kl. 10:00-16:30, tisdag till och med söndag – ända fram till årsskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *