Sjöhistoriska visar sjömanstatueringar

Den 13:e december slår Sjöhistoriska muséet i Stockholm upp portarna för sin spännande utställning ”Tro, hopp och kärlek”, där man kommer att visa upp en gedigen samling av förlagor till sjömanstatueringar från tidigt 1900-tal, samt berätta om motivens ursprung och betydelse.


Foto:

Varför tatuerade sig sjömännen?
Bland de ca 200 tatueringsförlagorna som kommer att visas upp återfinns allt från rosor, svalor, ankaren och nautiska stjärnor till exotiska djur, pinuppor och fullriggare. Men förutom att beskåda gamla tiders sjömanstatueringar får besökarna även möjlighet att höra berättelser om varför sjömännen tatuerade sig, hur det gick till, samt vad som låg bakom valet av ett visst motiv. I början av 1900-talet var sjömännen ganska ensamma om att tatuera sig och tatueringarna blev därför en sorts klassmarkör. Motiven var ett sätt att identifiera sig, men också ett sätt att visa känslor i en annars ganska tuff miljö. ”De är fantastiskt vackra, ofta enkla men rymmer stora känslor. I den hårda miljön ombord pratade man sällan om kärlek, hemlängtan eller rädsla för döden. Men den egna huden blev en sorts frizon och där fick romantiska motiv samsas med uttryck för kraft och farlighet. Flashs och tatueringar ses idag som en egen konstform och det känns väldigt kul att nu få visa våra gamla sjömanstatueringar i ett stort format”, säger Maria Ljunggren chef för utställningsenheten på Statens maritima museer.

Gamla motiv populära igen
Idag är det återigen många som väljer att tatuera in denna typ av gammaldags motiv, så kallade Old School, men väljer man motiv på samma sätt idag som för hundra år sedan? Och är betydelsen densamma? Sjöhistoriska har försökt sätta ett aktuellt perspektiv på det hela genom att samarbeta med forskare och tatuerare, samt intervjua människor som tatuerat sig. Några av de som deltagit i arbetet är Doc Forest, en av Sveriges mest erfarna tatuerare, samt Simon Ekström, docent i etnologi och lektor i maritim etnologi på Stockholms universitet.

Sugen på en tatuering?
Den som vill kommer också att kunna provtatuera sig digitalt och vill man ha ett något mer bestående resultat utan att behöva ta till nålen går det även att köpa fusktatueringar med de utställda motiven. Utställningen ”Tro, hopp och kärlek” öppnar för allmänheten den 13:e december och har fri entré.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *