Skeppsholmsdagen på lördag

På lördag är det dags för den elfte omgången av Skeppsholmsdagen i Stockholm. Då utlovas en dag fullmatat med aktiviteter relaterade till båt- och byggnadskultur, musik, historia och konst. Inträdet till Skeppsholmsdagen är gratis, liksom många av de aktiviteter som erbjuds.

Om Skeppsholmen
Den vackra ön Skeppsholmen har en båthistoria som går långt tillbaka i tiden. I trehundra år var ön en flottans bas, och då byggdes också de flesta hus som går att hitta här än idag. Idag är dessa byggnader fyllda med kulturskatter i form av museer och skolor, och ön är en del av Ekoparken. Det gör ön till en kulturskatt, som året runt drar mängder med besökare. Sedan 18 år tillbaka är det Statens Fastighetsverk som ansvarar för öns utveckling. De har, för att främja denna kulturskatt, instiftat en helt särskild dag kallad Skeppsholmsdagen. Det betyder extra mycket aktiviteter här på ön.

Med båtanknytning
Omgiven av Saltsjön och med en historia som Flottans ö gör att båtaktiviteter är ett givet inslag i Skeppsholmsdagen. Det kommer bland annat att gå att åka med Djurgården 3, en äkta ångbåt, mellan Skeppsbron och Skeppsholmen. På hotellbåten Af Chapman kan musik avnjutas och den som vill kan till och med segla Briggen Tre Kronor af Stockholm. Avgång sker klockan 13 och biljtter löses ombord. Lite mer jordnära är kanske Flaskskeppsbyggarna. De visar upp hur ett flaskskepp riggas på kajen nära Skeppsholmgården. Skeppsholmens folkhögskola och hemgård visar upp m/s Lova och Shamrock. De passar också på att hålla öppet i sin smedja, och i båtbyggarverkstaden.

Musik och kultur
Förutom båtaktiviteter erbjuds en mängd andra spännande saker. En hel del av de museer som ligger på Skeppsholmen erbjuder gratis entré för alla besökare under Skeppholmsdagen. Det gäller inte minst det fantastiska Moderna Museet och Arkitektmuseet. Östasiatiska museet väljer att anordna en hel fest och inviger en hel stenåldersby. Den som vill ha musikalisk fägring och själv kanske till och med prova ett instrument kan bege sig till Folkmusikhuset. Kastellet håller öppet för visning och Kungliga Konsthögskolan håller elevutställningar. Musik blir det även på Kulturfyren och bokförlaget Max håller öppet hus. Skärgårdsstiftelsen är också på plats. Hos dem går det bland annat att spika fågelholkar. Till det kommer en mängd andra aktiviteter på plats, inklusive ansiktsmålning för barn.

Fakta om dagen
Skeppsholmsdagen firas över hela Skeppsholmen den 11 september. Öppetttiderna är mellan 11-17. Besökare uppmanas lämna bilen hemma, då det kommer att vara trångt om saligheten på plats. Istället rekommenderas färja till Skeppsholmen från Nybroviken, Vasamuseet, Allmänna gränd eller Slussen. Det går också att ta buss nummer 65 till området. Bakom arrangemanget står Statens Fastighetsverk och de företag och organisationer som har sin bas på Skeppsholmen och Kastellholmen. Mer information och schema finns på Statens Fastighetsverks hemsida: http://www.sfv.se/cms/sfv/aktuellt/evenemang/skeppsholmsdagen/skeppsholmsdagen.html.